Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat, recent, în Senat, o declaraţie politică pe această temă.

Redăm integral declaraţia demnitarului, în rândurile de mai jos:

Agricultura, motor al dezvoltării României, rămâne o prioritate atât pentru autorităţile centrale, cât şi pentru cele locale. Cel mai mare succes înregistrat recent, în ţara noastră, la acest capitol, îl reprezintă depunerea de către fermieri a cererilor pentru subvenţii până pe 15 mai, astfel încât plata va fi făcută, în sfârşit, la timp. De asemenea, sunt apreciate şi funcţionează foarte bine toate programele Ministerului Agriculturii privind producţia autohtonă de legume, fructe şi carne.

Rămân, totodată, multe probleme de rezolvat, iar despre cele mai importante dintre acestea, am avut ocazia, recent, să discut cu ministrul Petre Daea şi fermieri giurgiuveni, la o întâlnire de lucru, la Comana, judeţul Giurgiu.

Desigur, cea mai arzătoare dorinţă a noastră, a tuturor, o reprezintă modernizarea sistemelor de irigaţii. Avem sume foarte mari alocate la acest capitol şi sunt în ţară finanţate deja 87 de proiecte. Din păcate, însă, în Giurgiu nu a fost accesat niciun proiect până acum. Soluţia, aşa cum a arătat la Giurgiu şi ministrul Daea, o reprezintă, fără îndoială, asocierea fermierilor. Mă refer acum la asocierea pentru modernizarea staţiilor secundare, cu menţiunea că apa este distribuită, pentru irigaţii, în mod gratuit, tocmai pentru a-i ajuta şi stimula pe fermierii giurgiuveni.

În acest context, la o întâlnire ulterioară celei de la Comana, avută cu jurnaliştii giurgiuveni, am amintit că, recent, am făcut parte dintr-o delegaţie care s-a întâlnit, la Parlament, cu ministrul Agriculturii din China. Deşi, iniţial, am avut la dispoziţie doar o oră, discuţiile au fost atât de interesante, încât am depăşit 2 ore şi jumătate, timp în care am avut ocazia să le prezint oficialilor chinezi inclusiv oportunităţile de a investi, în sectorul agricol, la Giurgiu.

Aşa cum ştim, chinezii au o problemă cu cultivarea grâului. Ca atare, noi le putem oferi posibilitatea să îl cultive la noi, iar dumnealor, în schimb, ne pot ajuta cu proiecte privind modernizarea sistemelor de irigaţii. Din discuţiile avute cu ministrul Agriculturii din Republica Chineză, ei caută zone în toată ţara pentru a investi, în acest mod, şi i-am invitat să vină la discuţii cu autorităţile locale, judeţene şi cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi, de ce nu, cu fermierii giurgiuveni.

Consider că am putea da un exemplu de cooperare şi altor judeţe, astfel încât, per ansamblu, ambele ţări, România şi China, să aibă de câştigat.

Vă mulţumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.