Una dintre cele mai constructive discuţii avute, de-a lungul vremii, între fermieri, primari şi ministrul Agriculturii(astăzi, Petre Daea) a avut loc, la Comana, judeţul Giurgiu, duminică 20 mai.

Oficialul guvernamental a venit în judeţul nostru la invitaţia senatorul PSD Niculae Bădălău, iar sosirea sa a reunit zeci de persoane care, fie activează în sectorul agricol, fie în administraţia publică locală.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

2 ore au purtat un dialog coerent şi lucrativ cu ministrul Daea, fiind ridicate cele mai arzătoare subiecte ale momentului din domeniul amintit.

În ceea ce priveşte sistemele de irigaţii, ministrul Agriculturii a ascultat toate doleanţele fermierilor, dar a precizat că singura soluţie viabilă pentru ca România să se pună, în sfârşit la punct la acest capitol, este asocierea agricultorilor. În acest sens, Petre Daea a delegat, chiar ieri, de la Comana, atribuţii unui secretar de stat care să se ocupe doar de Giurgiu din acest punct de vedere.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

De remarcat sunt şi propunerile unora dintre cei prezenţi ca, pentru a termina odată cu furtul componentelor sistemelor de irigaţii, să fie elaborat un proiect de lege prin care firmele de „fier vechi” care acceptă să cumpere aceste componente să fie aspru sancţionate. La fel şi cei care sunt prinşi că au furat.

O altă problemă ridicată de fermieri este aceea a greutăţilor pe care le întâmpină când vine vorba să-şi vândă marfa în pieţele noastre. Aici, senatorul Niculae Bădălău a spus că se ia în calcul „mutarea” echipelor ANAF de la controlarea şi sancţionarea(uneori aberantă) a micilor întreprinzători, în Vamă. Acolo, unde trec zilnic sute de camioane cu legume şi fructe din import…

S-a vorbit, ieri, la Comana şi despre împăduriri şi faptul că fermierii ar fi obligaţi să planteze salcâmi, atunci când decid că vor împădurirea unui teren propriu. Daea a lăsat să se înţeleagă faptul că ar fi vorba despre o speculaţie şi a promis că va lua măsuri şi în acest caz.

Un lucru a fost cert, toată lumea este mulţumită de acordarea la timp a subvenţiilor, o premieră, dacă vreţi, pentru România. A fost un efort şi din partea APIA, a celor de la Ministerul Agriculturii, dar şi fermierii au înţeles că trebuie să se mobilizeze pentru a putea primi la timp banii de care au nevoie.

„Acordarea subvenţiilor la timp a pornit motorul României!”, a subliniat Daea care, ca o concluzie repetată, de altfel, de-a lungul întâlnirii, a spus şi că este timpul să nu ne mai plângem, ci mai degrabă să acţionăm. „Gata, e timpul să punem toţi umărul la treabă pentru dezvoltarea României!”, a spus ministrul Agriculturii care, fără îndoială, îşi face partea sa de treabă, asumându-şi responsabilitatea pentru măsurile adoptate.

La întâlnirea de ieri, de la Comana, au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, deputatul Cristina Elena Dinu, senatorul Cristian Marciu, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Lucian Corozel, directori ai APIA, Gărzii de Mediu, Cadastru şi primari giurgiuveni.

Mai multe imagini de la eveniment, AICI: https://www.facebook.com/pg/Giurgiu-Net-Oficial-1869080486709220/photos/?tab=album&album_id=2125911267692806

TEXT ŞI FOTO: Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.