Modificările aduse legislaţiei parteneriatului public-privat au constituit subiectul unei declaraţii politice pe care senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat-o, săptămâna aceasta.

Redăm şi noi declaraţia, integral, mai jos:

„Una dintre cele mai importante veşti bune ale săptămânii trecute se referă la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a legislaţiei parteneriatului public- privat.

Am declarat şi cu alte ocazii, consider că această formă de colaborare, de cooperare cu parteneri- puternici şi eligibili- este esenţială pentru ca autorităţile locale, dincolo de forţele proprii, să poată beneficia de fonduri substanţiale  pentru dezvoltarea comunităţilor lor.

Modificarea legislației parteneriatului pubic-privat ( PPP) reprezintă încă un angajament respectat de către PSD! Este vorba despre acela de a avea legi clare, uşor de înţeles, care să faciliteze dezvoltarea și bunăstarea. Noua formă a legii parteneriatului public- privat înlătură blocajele și facilitează investițiile din România. Avem zeci de investitori de mare calibru care vor să facă investiții în economia românească și care aveau nevoie de această clarificare legislativă privind parteneriatul-public-privat. De aceea, sunt convins că miliarde de euro vor intra în economia românească, în proiecte de infrastructură și de dezvoltare locală.

Potrivit actului normativ, parteneriatul public-privat are ca obiect realizarea sau, după caz, reabilitarea şi/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri care vor aparţine patrimoniului partenerului public. De asemenea, ordonanţa reglementează posibilitatea de a se realiza în parteneriat public – privat şi proiecte care presupun exclusiv operarea unui serviciu public.

Printre efectele modificării legislației PPP se numără reducerea termenelor privind implementarea proiectelor, eliminarea zecilor de avize şi aprobari obligatorii în vechea legislaţie, eliminarea, în premieră, a normelor de aplicare a legii PPP, dar şi comprimarea/diminuarea drastică a duratei de realizarea a investițiilor. Unul dintre elemente esențiale ale parteneriatului public-privat este durata contractului de cel puțin 5 ani, astfel încât orice proiect să fie viabil și deci atractiv pentru partenerul privat, adică: să facă posibilă finanțarea proiectului, să permită recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit rezonabil, să distribuie echitabil riscurile între partenerul public şi partenerul privat.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este instituţia care va implementa la nivel central toate parteneriatele, iar la nivel local, decizia va aparţine consiliilor locale şi judeţene.

Vă mulţumesc!

 

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.