Deputatul PSD Cristina Elena Dinu a prezentat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, punctul de vedere al Grupului Parlamentar al PSD(din Cameră) cu privire la moţiunea simplă pe Sănătate depusă de PNL.

Redăm şi noi integral discursul acesteia:

VIDEO poate fi urmărit AICI: https://www.facebook.com/cristinaelena.dinu.5/videos/pcb.224591204977006/224590994977027/?type=3&theater

„Motiunea pe care ati prezentat-o astazi si care contine multe neadevaruri spuse din nestiinta sau din alte ratiuni, nu am inteles  foarte bine cui se adreseaza. De fapt, cred ca nici dumneavoastra, dragi colegi liberali,nu stiti prea bine.

Faptul ca in textul motiunii o interpelati pe doamna ministru Sorina Pintea sa raspunda –  in calitate de medic –  la intrebarea pusa de o  doamna asistenta medicala, arata superficialitatea cu care analizati acest domeniu, necunoscand nici macar faptul ca doamna ministru nu este medic, e economist cu mare experienta in modul in care se manageriaza un spital.

Criticati astazi activitatea unui ministru aflat in functie de 3 luni, dar care a reusit sa miste lucrurile in sistemul de sanatate mai mult decat alti ministri in mandate care au durat ani.

Actualul ministru al sanatatii are avantajul de a veni din sistemul medical, pe care il cunoaste cu bune si cu rele si care a identificat, la nivel de spital, solutii pentru ca pacientii sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Nu ati vrea, dragi colegi, sa ii dam ocazia sa aplice aceasta experienta la nivelul intregului sistem medical? Bineinteles, acest lucru necesita timp. Nu mai mult timp decat au petrecut unii ministri care au trecut pe la ministerul sanatatatii in calitate de observatori ai sistemului fara ca macar sa incerce sa rezolve ceva .

Surprinzator este faptul ca astazi, colegii de la PNL sunt suparati ca salariile medicilor si ale asistentilor medicali au crescut, in conditiile in care multe voci din acest partid se aratau,  nu de mult, ingrijorate  de faptul ca ne pleaca  medicii din tara pentru ca sunt prost platiti.

Si, ca sa va improspatez memoria, va ofer un citat al neurochirurgului Leon Danaila, senator al partidului Liberal National:

Citez:

”Referitor la faptul că medicii pleacă din România, sunt mai multe cauze. Una dintre ele sunt salariile mici. Mai mult, medicii nu se pot specializa, nu pot veni în contact cu o aparatură modernă ca cea din Apus. Aparatura din Apus se schimbă cam odată la 4 ani. Noi avem aparate și de 20, 25 de ani. Aparatura este destul de deteriorată dar lucrăm așa cu ea, facem eforturi ca să facem bine bolnavilor. Pentru noi medicii este o mare greutate. Un alt motiv pentru care medicii pleacă din România este faptul că nu sunt plătiți.”- am incheiat citatul

L-ați intrebat, dragi colegi, pe distinsul și respectatul profesor Leon Dănăilă, ce parere are despre salariile actuale ale colegilor domniei sale? Sau pe dumnealui il folosiți doar ca imagine, să mai spele prin inteligență și modestie obrajii murdari ai unora dintre colegii dvs?

Probabil supararea dumneavoastra e determinata de faptul ca  guvernul PSD-ALDE a reusit  sa schimbe acest lucru, asigurandu-se astfel ca in spitalele din Romania  vor  ramana medici care sa ne  trateze. Pentru ca cei mai multi dintre romani nu isi pot permite sa se trateze in strainatate,  avem nevoie de servicii medicale  de calitate aici,  in Romania.

Si medicii nu trateaza doar pacienti PSD!

Ma surprinde si mai mult faptul ca ii reprosati domnei ministru  modul in care a rezolvat o problema de aprovizionare a pietei cu medicamente, aparuta pe vremea cand la conducerea ministerului Sanatatii se afla un ministru technocrat, validat de PNL. Da, doamna ministru Sorina Pintea a rezolvat problema imunoglobulinei in timp foarte scurt de la instalarea la Ministerul Sanatatii. Astazi pacientii au acest produs pentru a se trata.

Ati uitat sa amintiti un lucru esential, cum ar fi tratamentul pentru bolnavii de hepatita C. Nu-i vorba, pe ei i-au uitat si cei din  guvernul technocrat, care NU au considerat necesar sa asigure continuitatea tratamentelor fara interferon. Acesta este motivul pentru care, timp de 8 luni de la incheierea contractelor cost-volum-rezultat, incheiate tot de un guvern PSD pentru a asigura in Romania terapii de ultima generatie, pacientii nu au avut acces la tratament. Abia dupa ce guvernarea tehnocrata s-a incheiat, guvernul PSD-ALDE a reluat  programul. Cam asa stau lucrurile, si atunci va intreb: cine a pus pacientul pe ultimul loc?

Cat priveste Legea vaccinarii, va reamintesc faptul ca un prim draft al acestui proiect a fost depus la Guvern tot de un ministru PSD in anul 2015, dupa care, timp de 1 an, cat a durat guvernarea tehnocrata, nu s-a ma auzit nimic despre el.  A fost total neinteresant pentru cei aflati la putere in acea perioada, guvernanti si politicieni care au validat guvernul tehnocrat. Abia anul trecut acest proiect a fost adoptat de un Guvern PSD-Alde si trimis in Parlament. Asadar, dragi colegi de la PNL, ma intreb, cum de a devenit astazi de interes pentru dumneavoastra Legea vaccinarii? Acest proiect este extrem de important pentru sanatatatea copiilor nostri, nu doar munitie intr-un razboi politic.

Stimati colegi,

Înainte de a judeca actuala guvernare, priviți-vă în ochi partidul palid in care ati transformat un partid respectat.

De fapt, asta vă doare, nu soarta pacienților.

Momente grele au fost în toate partidele. Și vor mai fi.

Pentru că partidele sunt făcute din oameni. Iar oamenii îi judecă pe oameni, folosindu-se de durerea semenilor, de bolile lor. Folosindu-se de ei, ca de niște unelte.

În tot acest joc de cuvinte, un singur lucru contează. Să fii OM!

Iar Sorina Pintea  este un OM adevarat! Mi ar plăcea să încercați și dvs, dragi colegi liberali, măcar o dată. Vă asigur că nu doare. Și nici nu dăunează sănătății.

Motiunea de azi dăunează sănătății. Ati fi putut numi-o simplu- PNL pune beţe- n roate la orice. Sau, Ce face PNL când se plictisește… 

As vrea sa inchei cu doua citate. Mă gândesc că liberalii ar trebui să știe cine le-a spus:

Un partid poate lupta contra altora ca să dărâme o stare de lucruri, dar ca să zidească trebuie ca naţiunea întreagă, toate partidele să dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, alţii vor surpa.” Ionel Brătianu

sau

Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.”

Va multumesc!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.