Programele naționale de prevenire și combatere a consumului produselor din tutun în rândul tinerilor reprezintă tema unei interpelări pe care deputatul PSD de Giurgiu Cristina Elena Dinu a adresat-o, recent, ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, respectiv ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran.

„La sfârșitul lunii trecute, la Palatul Parlamentului, a avut loc dezbaterea proiectului „Iniţiativa 2035 – Prima Generație Fără Tutun”. În data de 21 Martie 2018, cele peste 350 de organizații membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun – asociațiile medicale, academice, liderii facultăților de medicină, organizațiile de tineret și copii au tras un semnal de alarmă către autorități în ceea ce privește situația reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România.

Datele prezentate reflectă clar gravitatea situației: România se află în acest moment pe locul patru printre ţările europene la consumul de tutun la copiii de 13-15 ani, 223.000 de copii fumând la această vârstă. Aceste date îngrijorătoare, coroborate și cu rezultatele altor studii și cercetări duc spre o concluzie clară: este nevoie de eforturile unite ale tuturor factorilor de decizie pentru a diminua la minimum posibil efectele pe care le are consumul produselor din tutun asupra populației, dar în special asupra copiilor și tinerilor.

Este limpede că există un deficit de educaţie la acest nivel care trebuie compensat prin acţiuni care, în multe ţări europene, încep de la nivel de grădiniţă şi în şcoli. În România există legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și care, la art.8, prevede că Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, dar și Ministerul Tineretului și Sportului elaborează și aplică programe naționale de educație în sensul prevenirii și combaterii consumului produselor din tutun.

Plecând de la ideea că legea trebuie integrată într-un complex de alte măsuri, i-am rugat pe miniştrii Educaţiei, respectiv Tineretului şi Sportului să-mi răspundă care sunt programele naționale elaborate în acest sens și care este stadiul implementarii lor”, spune Elena Dinu în interpelarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.