Acesta este titlul unei declaraţii politice făcute recent de către senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău. Redăm şi noi declaraţia, integral, în rândurile de mai jos:

„Dragi colegi,

Guvernarea PSD + ALDE este prima care respectă la zi sau chiar în avans calendarul pentru plata subvențiilor în agricultură. Ministerul Agriculturii a anunţat recent faptul că fermierii își vor primi banii la timp. În plus, ei nu vor mai plăti sume suplimentare pe dobânzile bancare și au, astfel, șanse mai bune în realizarea produselor agricole.

Vă reamintesc că, pentru campania agricolă din 2017, Guvernul a plătit fermierilor suma totală de 2,5 miliarde euro. Plăţile au fost efectuate în perioada 16 octombrie 2017 – 10 aprilie 2018.

Conform datelor furnizate de către Ministerul Agriculturii, până acum, au primit subvențiile 98,25% dintre fermierii care au acest drept. Pentru diferența de 1,75%, adică 13.309 fermieri, dosare sunt în lucru, având diverse aspecte particulare care trebuie lămurite.

Pentru campania pentru anul 2018, APIA informează că, până la acest moment, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2018, un număr de 430.551 cereri, pentru o suprafaţă de 1.306.280,33 hectare. În intervalul 1 martie – 15 mai 2018, fermierii pot depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrului municipiului Bucureşti, o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite!

Fermierilor li se aminteşte că pentru suprafaţe mai mari de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrele județene APIA, iar în cazul în care se care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la Centrele locale.

O altă veste bună din domeniul agricol se referă la aprobarea de către Guvern, la începutul lunii aprilie, a proiectului de lege care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările și completările ulterioare.  Prin modificările și completările aduse la actul aprobat se va crea cadrul normativ în vederea emiterii legislației subsecvente care va reglementa desemnarea laboratoarelor oficiale și de referință în vederea efectuării analizelor pentru probele prelevate în cadrul controalelor oficiale, conform prevederilor din Regulamentele europene [1], precum și aprobarea regulilor naționale privind importul produselor agroalimentare ecologice din ţări terţe.  

Prin actul normativ menţionat se dorește eficientizarea verificărilor efectuate de către structura responsabilă cu inspecțiile tehnice în domeniul agriculturii ecologice de la nivel central și teritorial, din cadrul Ministerului Agriculturii, cu privire la activitatea desfășurată de organismele de control aprobate, precum și abrogarea unor prevederi ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, care nu mai au aplicabilitate la ora actuală.

 

Vă mulţumesc!

 

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.