Subiectul, dezbătut de către senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău într-o conferinţă de presă la Giurgiu, a fost transpus şi într-o declaraţie politică prezentată de către parlamentar.

O redăm integral în rândurile de mai jos:

„Stimate colege, stimaţi colegi,

Recent, am făcut o interplare către ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, cu privire la proiectele ce ar putea fi finanţate pentru ca autorităţile publice locale să limiteze astfel efectele inundaţiilor.

Am arătat că judeţul Giurgiu se confruntă, anual, cu problema inundaţiilor provocate, de cele mai multe ori, de topirea zăpezilor sau cantităţile mari de precipitaţii. Vorbim despre zeci de hectare de terenuri agricole, păşune şi păduri afectate, dar şi despre gospodării, sectoare din drumurile judeţene şi comunale sau poduri şi podeţe inundate.

Într-o recentă conferinţă de presă pe care am susţinut-o la Giurgiu, am ridicat o altă problemă ce ţine de limitarea efectelor inundaţiilor. În judeţul menţionat, există patru lacuri de acumulare, Ogrezeni-Grădinari, Onceşti 1 şi 2, Mihăileşti şi Făcău. Conform legii, acestea sunt în proprietatea statului român, sub administrarea Apelor Române. Principalul rol al celor patru acumulări este, tot potrivit legii, de a prelua viiturile. De aceea, acestea trebuie golite, în perioada în care există risc de inundaţii, tocmai pentru a putea prelua cantităţile mari de apă provenite din revărsarea râurilor. Fiecare dintre aceste lacuri are legături cu râurile ce pot provoca inundaţii şi care, iată, o fac în fiecare primăvară.

Lacurile respective au şi un rol important pentru sistemul de irigaţii, altul pentru adăparea animalelor şi pe ultimul loc este acela de “agrement şi acvacultură”. În toate documentele legate de lacurile menţionate este specificat foarte clar că activităţile de “agrement şi piscicultură” sunt subordonate celorlalte enumerate mai sus.

Din păcate, însă, aşa cum am atras atenţia de mai multe ori, cele patru lacuri de acumulare nu mai sunt utilizate conform rolului lor conferit prin lege. Îmi doresc ca reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Giurgiu să verifice toate cazurile şi să ia măsurile care se impun! Şi, totodată, susţin demersurile privind trecerea acestor acumulări în administrarea autorităţilor judeţene. Consiliul Judeţean, Prefectura, SGA şi ISU au atribuţii în situaţiile de urgenţă provocate inclusiv de inundaţii şi consider că cele patru acumulări al căror scop este prevenirea inundaţiilor trebuie să treacă la Consiliul Judeţean.

Le-am transmis jurnaliştilor locali că există deja un proiect de lege pentru lacul de la Grădinari.

 

Vă mulţumesc!

 

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.