Au reuşit să ajungă pe primul loc în topul euroregiunilor româno-bulgare, cu proiecte comune de succes, iar reuşitele se datorează, în primul rând, relaţiilor de prietenie care s-au legat între giurgiuveni şi bulgarii din Ruse. Este vorba, desigur, despre reprezentanţii Consiliului Judeţean Giurgiu, ai primăriilor din judeţul nostru şi cei ai Prefecturii Ruse, cât şi ai primăriilor din districtul bulgar vecin. Au trecut, iată, 16 ani de când CJ Giurgiu şi Prefectura Ruse au înfiinţat Asociaţia Euroregiunea Danubius, iar evenimentul a fost marcat joi, 12 aprilie, la Casa Comana.

Anterior, oaspeţii bulgari au vizitat Mănăstirea Comana, acolo unde au fost primiţi de stareţul Mihail Muscariu. Au ciocnit tradiţionalul ou de Paşti, au servit din băuturile tradiţionale şi au mâncat din pasca pregătită chiar la Mănăstire.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

Ulterior, la şedinţa de la Casa Comana, au participat preşedintele Marian Mina, prefectul de Ruse, Galin Grigorov, directorul Euroregiunii, Lili Ganceva, primari din comune precum Grădinari, Malu, Săbăreni, Cosoba, Greaca, alături de edili din localităţi cu care sunt înfrăţiţi. De asemenea, au venit la şedinţa Adunării Generale şi reprezentanţi ai aparatului propriu din CJ Giurgiu, cât şi managerii instituţiilor de cultură giurgiuvene, Carmen Peţanca(Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Giurgiu), Ionel Muscalu(Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu” şi Elsa Joantă(director adjunct al Teatrului “Tudor Vianu”).

“Nu se poate vorbi despre județul Giurgiu și districtul Ruse fără a fi menţionată Asociația „Euroregiunea Danubius”. Astăzi, am sărbătorit, la Comana, alături de prietenii bulgari, 16 ani de când a fost înfiinţată această organizaţie.

În calitate de preşedinte al „Euroregiunii Danubius” m-am adresat membrilor acesteia şi am reamintit faptul că, de-a lungul vremii, au fost înregistrate rezultate remarcabile, cooperarea noastră reprezentând un model de bună practică pe întreaga graniță româno-bulgară.

În acești 16 ani au fost derulate numeroase proiecte comune, întâlniri, și au fost depuse eforturi susținute de către cele două administrații, Consiliul Judeţean Giurgiu, respectiv Prefectura Ruse.

O adevărată punte de legătură, Asociația „Euroregiunea Danubius” este locul de întâlnire pentru orice viitori parteneri din regiunea noastră, pentru întâlniri la nivel înalt atunci când este nevoie de decizii comune și schimburi de experiență. 
Le mulțumesc fiecăruia dintre partenerii prezenți sau viitori ai Consiliului Județean Giurgiu pentru sprijin și îi felicit deopotrivă, pentru că împreună avem atâtea realizări!”, le-a spus, printre altele, celor prezenţi, preşedintele CJ Giurgiu, dar şi al Asociaţiei Euroregiunea Danubius, Marian Mina.

 

La rândul său, prefectul de Ruse a declarat că este onorant pentru el să participe la un asemenea eveniment. “Îi mulţumesc în primul rând doamnei Lili Ganceva care este temelia acestei Euroregiuni Danubius. Le mulţumesc tuturor pentru că, în aceşti 16 ani, au fost tot timpul unii lângă ceilalţi, gata să se ajute! Uniunea Europeană vorbeşte despre politici comune pentru apropierea regiunilor, dar noi facem asta de aproape două decenii”, a spus Grigorov.

A luat cuvântul şi vicepreşedintele CJ Giurgiu, Lucian Corozel. El le-a mulţumit tuturor partenerilor din administraţiile din Giurgiu şi Ruse pentru eforturile depuse de-a lungul vremii pentru câştigarea şi implementarea proiectelor comune. De asemenea, şi-a exprimat regretul că, în acest exerciţiu financiar, din păcate, este necesară o selecţie a proiectelor deja depuse, întrucât nu pot fi implementate mai multe de patru proiecte odată. “Vă mulţumesc, încă o dată, tuturor, pentru eforturi şi sunt convins că, şi de acum încolo, toate ideile noastre bune le vom transforma în proiecte pentru a dezvolta şi mai mult Giurgiu şi Ruse”, a subliniat Corozel.

În cadrul şedinţei de azi, au fost prezentate raportul de activitate al Euroregiunii Danubius pe anul 2017, raportul anual contabil şi balanţa, dar şi proiectul de buget pe 2018.

Mult succes în continuare partenerilor români şi bulgari în implementarea tuturor proiectelor!

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

 

Mai multe imagini de la eveniment, AICI: https://www.facebook.com/Giurgiu-Net-Oficial-1869080486709220/photos/?tab=album&album_id=2105686729715260

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.