„Noua Lege a Achiziţiilor Publice– România iese din blocajul actual, licitațiile se vor desfăşura ritmic, iar proiectele nu vor mai zace cu anii în nelucrare” este titlul unei recente declaraţii politice făcute de către senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău, declaraţie pe care o redăm integral mai jos:

„Dragi colegi,

Fie că vorbim despre implementarea proiectelor europene, fie că ne referim la proiecte finanţate prin programe naţionale, una dintre cele mai mari probleme ale administraţiei publice locale o reprezintă achiziţiile. Este ştiut faptul că, deşi procedura de licitaţie poate fi finalizată destul de rapid, contestarea licitaţiilor conduce, de prea multe ori, la întârzieri foarte mari în realizarea investiţiilor, poate inclusiv la împiedicarea realizării acestora.

Vorbim despre luni bune, chiar ani, în care autorităţile locale se află, efectiv, în imposibilitatea de a derula lucrările ce au fost deja finanţate, dar sunt în stand-by, oprite în instanţă de firmele care au pierdut licitaţia.

Avem acum, în judeţul Giurgiu de exemplu, foarte multe proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar Consiliul Judeţean Giurgiu a câştigat, de asemenea, proiecte europene importante. Sunt proiecte de peste 20 de milioane de euro câştigate împreună cu parteneri bulgari! Vă daţi seama ce ar însemna să punem iarăşi în pericol, aşa cum s-a mai întâmplat, din păcate, anterior, accesarea de fonduri atât de necesare pentru dezvoltarea judeţului pe care îl reprezint?

Tocmai de aceea, salut decizia Guvernului de a realiza o nouă lege a achiziţiilor, aşa cum reprezentanţii autorităţilor publice au solicitat în multe rânduri. Astfel, noua lege va fi realizată după modelul german și va simplifica procedurile pentru realizarea investițiilor publice în spitale, școli, drumuri şi aşa mai departe.

Reamintesc faptul că Guvernarea PSD-ALDE a făcut o prioritate din investiții pentru 2018 și a alocat resurse consistente, mai mult cu 42% față de anul trecut.  Pentru acest an, sunt prevăzute și bugetate investiții echivalentul a 4,2% din PIB, respectiv în valoare totală de 38,5 miliarde de lei. Însă, repet, orice inițiativă este zadarnică, urmare a practicii contestațiilor, ajunse sport național şi care blochează pe termen lung orice proiect.

Potrivit Executivului, termenul limită pentru adoptarea noului pachet de legi privind achizițiile publice este 15 aprilie.

Este de interes major ca România să iasă din blocajul actual și licitațiile să se desfășoare ritmic, iar proiectele să nu mai zacă cu anii în nelucrare. După modelul german, vor fi înfiinţate Tribunalele de achiziții publice pentru soluționarea rapidă a contestațiilor, astfel încât proiectele pentru spitale, școli sau autostrăzi să nu mai fie întârziate de certurile între privați.

Pe de altă parte, consider şi eu că înfiinţarea unei structuri unice, centralizate, responsabile pentru achiziții publice este oportună doar pentru instituțiile centrale.

 

Vă mulţumesc!

 

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.