Hidrologii au emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă până pe 6 aprilie, pe fluviul Dunărea atât pe sectorul aval Calafat – Olteniţa, cât şi pe sectorul Cernavodă – Galaţi şi în Delta Dunării.

Conform Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 26 martie, ora 15:00 – 4 aprilie, ora 16:00, pe Dunăre, sector aval Calafat – Olteniţa (judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi), se vor semnala creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea Cotelor de apărare.

Aceleaşi fenomene hidrologice extreme se vor produse în intervalul 26 martie, ora 15:00 – 6 aprilie, ora 16:00, pe sectorul cuprins între Cernavodă şi Galaţi, precum şi în Delta Dunării (judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi).

Potrivit INHGA, tot de luni după-amiază va intra în vigoare o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până pe data de 6 aprilie, la ora 16:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier (judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea).

Întregul articol, AICI: https://www.agerpres.ro/mediu/2018/03/26/inhga-cod-portocaliu-de-inundatii-pe-dunare-cu-depasiri-ale-cotelor-de-aparare-pana-pe-6-aprilie–80259

De asemenea, în urmă cu câteva momente, CJSU Giurgiu a transmis un comunicat de presă:

  1. Informări/ Avertizări:

INHGA a emis Atenționare hidrologică:

– COD GALBEN pentru perioada 26.03.2018, ora 15:00 – 06.04.2018, ora 16:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porțile de Fier, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

INHGA a emis Atenționare hidrologică:

– COD GALBEN pentru perioada 26.03.2018, ora 12:00 – 28.03.2018, ora 18:00, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile din bazinul hidrografic Neajlov.

INHGA a emis Avertizare hidrologică:

– COD PORTOCALIU pentru perioada 26.03.2018, ora 15:00 – 04.04.2018, ora 16:00, pe Dunăre, sector aval Calafat – Oltenița, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

 

  1. Situaţie operativă şi U.A.T.-uri afectate

Ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal s-au inundat circa 3100 hectare suprafață fond forestier (zona inundabilă).

În ceea ce privește rețelele electrice, telefonice și de alimentare cu apă nu sunt probleme, situație similară și la nivelul drumurilor naționale, județene și comunale, căilor ferate și navigabile (+ construcții portuare), construcțiilor hidrotehnice și lucrărilor de îmbunătățiri funciare.

 

  1. Situația hidro-meteorologică

În ultimele ore pe raza județului Giurgiu s-au înregistrat precipitații sub formă de ploaie, cantitățile de apă măsurate fiind cuprinse între 3.5 și 9 l/mp, iar temperatura aerului la ora 12.00 era cuprinsă între 4 și 7 ºC.

Râurile interioare care străbat județul Giurgiu au un regim de curgere normal, nivelurile și debitele situându-se sub cotele de atenție.

Fluviul Dunărea are o tendință de ușoară creştere în secţiunea port Giurgiu, la ora 12.00 nivelul situându-se cu 1 cm peste cota de inundație (641 cm cu un debit de 12.570 mc/s, în creștere cu 1 cm comparativ cu nivelul înregistrat la ora 08.00 și cu 119 cm sub cota de pericol).

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. MĂSURILE LUATE DE CĂTRE TOATE STRUCTURILE IMPLICATE ÎN GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ GENERATE DE RISCURILE SPECIFICE ȘI RECOMANDĂRI

 

S.G.A. Giurgiu monitorizează în permanenţă evoluţia cotelor şi a debitelor Dunării, având pregătite forţe, mijloace şi materiale, pentru a interveni în orice moment dacă situaţia o va impune.

La nivelul C.J.S.U. Giurgiu, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Prefectul judeţului, doamna Nina Carmen Crişu, a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.J.S.U. Giurgiu și a C.L.S.U. riverane fluviului Dunărea (Giurgiu, Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu și Greaca) cu respectarea următoarelor măsuri:

-monitorizarea permanentă a  fenomenelor vizate;

-verificarea funcţionării fluxului informaţional operativ decizional;

-pregătirea şi angrenarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie pentru a participa la acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor eventualelor inundaţii;

-supravegherea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, în special în zonele critice (zonele de traversare a conductelor, zonele în care la viiturile anterioare s-au produs infiltraţii pe sub/prin dig);

-întreruperea alimentării cu energie electrică a obiectivelor aflate în zonele inundabile;

-evacuarea bunurilor şi obiectivelor aflate în administrare şi amplasate în zonele inundabile;

-asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite în vederea evitării unor eventuale inundaţii din ape interne către A.N.I.F.-Unitatea de Administrare Giurgiu;

-supravegherea lucrărilor de traversare a digurilor longitudinale de către conductele staţiilor de pompare aflate în administrarea A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu;

-evacuarea utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig-mal.

 

De asemenea, prin ordin de prefect, s-au constituit două comisii mixte de monitorizare a stării tehnice a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, formate din reprezentanţi ai S.G.A. Giurgiu, I.S.U. “Vlaşca” Giurgiu, A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, fiecare comisie având traseul Giurgiu-Greaca, respectiv Giurgiu-Pietroşani.

 

 

PREŞEDINTELE

COMITETULUI JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PREFECT

 

NINA CARMEN CRIŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.