Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Transport au anunţat, pe pagina lor de Facebook, faptul că: „La această oră, nu există drumuri județene închise din cauza ninsorii. Utilajele de deszăpezire se află în teren încă de la momentul căderii primilor fulgi de nea și continuă să acționeze și în orele următoare”.

De asemenea, cei de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au transmis un comunicat prin care anunţă următoarele:

  1. Informări/ Avertizări:

INHGA a emis Atenționare hidrologică:

– COD GALBEN pentru perioada 21.03.2018, ora 15:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porțile de Fier, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

INHGA a emis Avertizare hidrologică:

– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 06:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

ANM a emis Avertizare meteorologică:

– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 23:00 – 23.03.2018, ora 15:00, pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.

 

  1. Situaţie operativă şi U.A.T.-uri afectate

Ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal s-au inundat circa 500 hectare suprafață fond forestier (zona inundabilă).

În ceea ce privește rețelele electrice, telefonice și de alimentare cu apă nu sunt probleme, situație similară și la nivelul căilor ferate și navigabile (+ construcții portuare), construcțiilor hidrotehnice și lucrărilor de îmbunătățiri funciare.

Pe drumurile naționale, județene și comunale se circulă în condiții de iarnă, toate căile de rulare fiind practicabile. De menționat este faptul că din momentul intrării sub incidența codului portocaliu mai sus menționat, la nivel județean, nu au existat drumuri restricționate sau închise (nici măcar temporar).

Din punct de vedere operativ nu au fost înregistrate apeluri pentru mașini înzăpezite, iar resursele medicale existente la nivel județean au putut ajunge la toate solicitările.

 

  1. Situația hidro-meteorologică

În ultimele 24 de ore, pe raza județului Giurgiu, s-au înregistrat precipitații sub formă de zăpadă în următoarele posturi pluviometrice:

Malu Spart pp=12.4 l/mp, sz=15 cm; Poenari pp=10.9 l/mp, sz=13 cm; Grădinari pp=8.5 l/mp, sz=18 cm; Mihăileşti pp=5.0 l/mp; sz=15 cm; Făcău pp=5.5 l/mp, sz=12 cm, Călugăreni pp=3.8 l/mp, sz=11. La cantoanele aferente digurilor de la Dunăre precipitaţiile au fost cuprinse între 7 şi 19 l/mp, iar stratul de zăpadă este de 15-20 cm.

Nu s-au semnalat alte fenomene meteorologice periculoase.

Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea port Giurgiu, la ora 08.00 nivelul situându-se peste  de atenţie (610 cm cu un debit de 11.950 mc/s, în creștere cu 6 cm comparativ cu nivelul înregistrat la ora 06.00, cu 40 cm peste cota de atenție, 30 sub cota de inundaţie şi cu 150 cm sub cota de pericol).

 

  1. MĂSURILE LUATE DE CĂTRE TOATE STRUCTURILE IMPLICATE ÎN GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ GENERATE DE RISCURILE SPECIFICE ȘI RECOMANDĂRI

 

S.G.A. Giurgiu monitorizează în permanenţă evoluţia cotelor şi a debitelor Dunării, având pregătite forţe, mijloace şi materiale, pentru a interveni în orice moment dacă situaţia o va impune.

La nivelul C.J.S.U. Giurgiu, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Prefectul judeţului, doamna Nina Carmen Crişu, a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.J.S.U. Giurgiu și a C.L.S.U. riverane fluviului Dunărea (Giurgiu, Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu și Greaca) cu respectarea următoarelor măsuri:

-monitorizarea permanentă a  fenomenelor vizate;

-verificarea funcţionării fluxului informaţional operativ decizional;

-pregătirea şi angrenarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie pentru a participa la acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor eventualelor inundaţii;

-supravegherea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, în special în zonele critice (zonele de traversare a conductelor, zonele în care la viiturile anterioare s-au produs infiltraţii pe sub/prin dig);

-întreruperea alimentării cu energie electrică a obiectivelor aflate în zonele inundabile;

-evacuarea bunurilor şi obiectivelor aflate în administrare şi amplasate în zonele inundabile;

-asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite în vederea evitării unor eventuale inundaţii din ape interne către A.N.I.F.-Unitatea de Administrare Giurgiu;

-supravegherea lucrărilor de traversare a digurilor longitudinale de către conductele staţiilor de pompare aflate în administrarea A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu;

-evacuarea utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig-mal.

 

De asemenea, prin ordin de prefect, s-au constituit două comisii mixte de monitorizare a stării tehnice a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, formate din reprezentanţi ai S.G.A. Giurgiu, I.S.U. “Vlaşca” Giurgiu, A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, fiecare comisie având traseul Giurgiu-Greaca, respectiv Giurgiu-Pietroşani.

 

Având în vedere avertizările meteorologice COD PORTOCALIU pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate în data de 21.03.2018, la ora 16.00 la sediul prefecturii Giurgiu, C.J.S.U. a hotărât, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, suspendarea cursurilor pentru ziua de astăzi în unitățile școlare de pe întreg teritoriul județului Giurgiu.

Măsura are caracter proactiv și preventiv, având ca scop primordial protejarea copiilor de efectele manifestărilor extreme menționate în avertizările A.N.M.

 

De asemenea, recomandăm ca și în continuare cetățenii, în special participanții la trafic, să dea dovadă de înțelegere și responsabilitate și să evite, până la ieșirea de sub incidența codului, deplasările care nu sunt absolut necesare, iar dacă sunt urgente să-și ia toate măsurile de precauție necesare.

 

PREŞEDINTELE

COMITETULUI JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PREFECT

 

NINA CARMEN CRIŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.