Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a făcut, recent, o declaraţie politică pe tema unei premiere înregistrate, săptămâna trecută, în Parlamentul României.

Redăm şi noi integral declaraţia sa politică:

„Stimate colege, stimaţi colegi,

Săptămâna trecută, în Parlamentul României s-a înregistrat o premieră în ceea ce priveşte colaborarea între demnitari, indiferent dacă ne referim la cei independenţi sau la cei care fac parte din formaţiuni politice. Este un moment important, un pas înainte spre normalitate, este un fapt demn de apreciere şi care trebuie susţinut. Mă refer, desigur, la iniţiativa legislativă a unei doamne deputat independent Oana Bîzgan privind solicitarea creşterii până la 7 ani a vârstei la care copiii din sistemul de protecție socială sunt trimiși în servicii de tip rezidențial.

Doamna deputat a reuşit să le convingă pe toate colegele sale, atât de la Camera Deputaţilor, cât şi de la Senat, indiferent de partidul din care provin, să semneze iniţiativa legislativă menţionată. Prin intermediul acestei declaraţii politice, îmi exprim susţinerea faţă de proiectul de lege ale cărui motivaţii sunt clare şi pertinente.

Astfel, proiectul prevede modificarea Alineatelor (1) şi (2) ale articolului 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014, după cum urmează:

“Art. 64 – (1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial al copilului mai mic de 7 ani, în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.”

Colegele noastre pun la baza iniţiativei legislative principiul interesului superior al copilului, însă, totodată, semnatarele motivează că “instituționalizarea copiilor, dovedită nocivă de către multiple studii științifice de specialitate încă din anii ’50, are efecte ireversibile atât asupra comportamentului, cât și asupra dezvoltării ulterioare a minorilor. Copiii crescuți în centre de plasament au rezultate net inferioare din punct de vedere psiho-social și cognitiv, cu impact semnificativ inclusiv asupra IQ-ului acestora”.

Conform expunerii de motive, proiectul de lege este motivat inclusiv financiar, tranziția de la centre rezidențiale la îngrijire familială, familii substitutive sau asistenți maternali fiind mai avantajoasă și din punct de vedere bugetar. Proiectul este susținut de peste 60 de deputate și senatoare din Parlamentul României şi se dorește a fi un prim pas al colaborării transpartinice la feminin pentru promovarea unor proiecte necesare si benefice pentru protecția copiilor, egalitatea de șanse, educație, sănătate, protecție și siguranță, antreprenoriat etc.

Sigur, îmi doresc ca acest tip de colaborare să o regăsim în cazul tuturor măsurilor bune pentru români, o colaborare de care, iată, poate depinde dezvoltarea ţării noastre.

 

Vă mulţumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.