Majorările salariale pentru medici şi profesori au făcut subiectul unei declaraţii politice a deputatului giurgiuvean Cristina Elena Dinu, declaraţie pe care o redăm şi noi, integral, aici:

„Stimați colegi,

Dacă data de 1 martie nu ne-a adus primăvara, așa cum am fi așteptat toți, ea ne-a adus totuși o veste mult mai bună pentru două sectoare socio-profesionale de importanță vitală pentru un stat- învățământ și sănătate- respectiv creșteri salariale importante, conform noii Legi a Salarizării Unitare.

Astfel, salariile profesorilor cresc în medie cu 20%, iar cele ale medicilor și asistenților cresc până la nivelul maxim din grila de salarizare, prevăzut pentru anul 2022, aceste salarii fiind primite efectiv în mână la finalul lunii martie.

Exemplele în acest sens sunt grăitoare și merită evidențiate pentru că un profesor din învățământul preuniversitatar, cu gradul I, care în 2016 avea un salariu de 3.436 de lei, are de la 1 martie, 4.424 de lei.

De asemenea, creșteri spectaculoase de salarii se vor regăsi și la medici.

Un medic primar care în 2016 avea 4.510 lei, de la 1 martie va primi 12.500 de lei.

Nu voi continua cu alte exemple, pe care le puteți găsi ușor în lege, dar voi sublinia altceva, și anume faptul că ele sunt importante în măsura în care crează efectele scontate.

Mulți ne-au acuzat, și în special opoziția, că am acordat sume importante creșterilor salariale în detrimentul investițiilor.

În primul rând, lor și tuturor celor care gândesc așa, le-aș răspunde că, întâi de toate, Guvernul a respectat programul pe care l-a prezentat românilor și care cuprinde toate măsurile de dezvoltare a României în următorii ani.

Așa cum am anunțat încă din perioada electorală, sănătatea și învățământul se află printre prioritățile noastre, iar o măsură de extremă urgență era stoparea exodului medicilor.

Ar trebui să ne amintim în fiecare zi că închiderea spitalelor și tăierile nejustificate de salarii au dus la plecarea din țară, în doar câțiva ani, a peste 15.000 de medici, plecări care au dezechilibrat puternic sistemul de sănătate. De aceea, aceste creșteri salariale au rolul, pe lângă a răsplăti această nobilă meserie, de a readuce în țară pe cei plecați și de a-i determina pe proaspeții absolvenți să profeseze în unitățile medicale românești.

Iar efectele se văd  deoarece,datorită acestor majorări dar și a altora, anterioare, numărul medicilor care și-au depus dosarele la Colegiul Medicilor în anul 2017 pentru a pleca din țară a scăzut cu 70% față de anul 2016.

În ceea ce privește cadrele didactice, la  profesori creșterea salarială este în medie de 20% pe net. În cazul lor, diferența rămasă până la nivelul din 2022, va crește cu câte un sfert în următorii patru ani.

Acestea sunt promisiuni care s-au concretizat în legi, în venituri sporite în buzunarul oamenilor.

Așa cum sublinia și premierul Viorica Dăncilă, este pentru prima dată când, după 1989, învăţământul şi sănătatea devin cu adevărat priorităţi naţionale, care se reflectă şi în nivelul de salarizare.

Și totuși, cel mai important lucru este că, în urma acestor majorări salariale vor avea de  câștigat toți cetățenii acestei țări care vor beneficia de servicii medicale mai bune și de  o educație de calitate pentru copiii lor.

Vă mulțumesc!

 

 

                                               Deputat

                                                             Cristina Elena DINU

                                                                     Circumscripția electorală nr. 19 Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.