Reprezentanţi ai PSD transmit că, în următorii 3 ani, în plan intern, obiectivul esențial este realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, care să asigure premisele consolidării unui stat puternic, proactiv și a unei societăți echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă.

OBIECTIVE MACROECONOMICE pentru 2018

 • deficit bugetar sub 3% din PIB
 • datorie publică sub 60% din PIB
 • creștere economică de peste 5,5%
 • continuarea strategiei de creștere a veniturilor, astfel încât tot mai mulți români să ajungă în clasa de mijloc.

PRIORITĂȚI:

 • CREȘTEREA INVESTIȚIILOR

Reprezintă miza majoră a perioadei 2018-2020; vor fi atât investiții  finanțate din buget sau prin accelerarea absorbției de fonduri europene, cât și prin stimularea investițiilor private.

Înființarea FSDI ( Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare) va asigura dezvoltarea sau construcția de la zero, de afaceri, în domenii prioritare pentru statul român.

 • peste 8 mld. € vor intra în economia României în următorii 3 ani prin FSDI, care vor finanța apariția de numeroase fabrici în agricultură și industrie, dar vor contribui și la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități: flotă de avioane, nave, garnituri de tren.
 • Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate – 3,5 miliarde de euro- prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale.
 • Alte 3 mld. € vor viza construcția de autostrăzi și căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020.

Exemple: o autostradă care să străbată munții între Transilvania și Moldova (Târgu Mureș – Iași), o a 2-a autostradă prin Sudul României, care să unească Transilvania cu Oltenia și Țara Românească (Timișoara – București) și o a 3-a care să unească Moldova cu Țara Românească (Iași – Bucureşti).

În ceea ce privește calea ferată rapidă, finanțarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate și modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcția Vest – 24 București, Chișinău – Iași – București, București – Constanța, București – Brașov.

 • Altă industrie dezvoltată prin FSDI va fi cea de armament, prin modernizarea și extinderea capacităților fabricilor existente.

 

 • MĂRIREA ABSORBȚIEI FONDURILOR EUROPENE

Absorbția integrală a fondurilor europene este stringentă pentru  creșterea competitivității României.

 • în 2017 gradul de absorbție a fost de 11%.
 • obiectivul este accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de absorbție de 72,5% până la 31 decembrie 2020 și 100% până la 31 decembrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.