Potrivit specialiştilor PSD, niciunul dintre argumentele invocate de cei care se opun Legilor Justiției nu a fost considerat valid de către CCR, se arată într-o analiză realizată de către aceştia.

Detaliile tehnice privind Decizia CCR pot fi consultate aici.

  • Niciunul dintre argumentele invocate de criticii reformei justiției, în ceea ce privește Legea 304 privind organizarea judiciară nu a fost considerat valid de către CCR. Toate aspectele criticate de adversarii reformei sunt în realitate constituționale.
  • CCR a validat astfel atât decizia de înființare a „Comisiei Iordache”, cât și activitatea acesteia în ceea ce privește reformarea sistemului judiciar.
  • Trebuie remarcat că CCR a respins absolut toate obiecțiile PNL, ceea ce arată modul superficial și propagandistic în care a acționat acest partid.
  • Principalul element contestat la Legea 304 era înființarea unei secții speciale în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care în opinia criticilor ar fi reprezentat un instrument de presiune asupra magistraților. S-a dovedit însă că aceste atacuri nu se susțin.

Obiecția că magistrații ar fi singura categorie profesională pentru care se organizează un parchet special, nu avea cum să stea în picioare. Există parchete militare în care sunt cercetate doar anumite categorii profesionale.

De asemenea, obiecția că e nejustificată organizarea unei astfel de secții separate, iar nu stă în picioare, pentru că o astfel de secție exista deja în DNA. Deci dacă era justificată în DNA, atunci e justificată și în Parchetul General.

  • Ambasadorii și Departamentul de Stat al SUA trebuie să ia act de această decizie care practic infirmă îngrijorările exprimate de aceștia în cursul dezbaterilor. Diplomații care s-au exprimat în această privință ar trebui să revină cu o poziție publică prin care să își reconsidere poziția față  reforma justiției luând în acord cu analiza Curții Constituționale și deciziile acesteia pe care se sprijină însăși ordinea democratică.
  • Cei care au contestat până acum Legile justiției, trebuie să respecte statul de drept pe care l-au invocat deseori împotriva PSD. Asta înseamnă să admită supremația deciziilor Curții Constituționale care reprezintă fundamentul ordinii constituționale din România.
  • Obiecțiile curții au fost doar de mici detalii care trebuie clarificate.

1)      Un articol din lege repetă reglementări din alte acte normative, respectiv repetă ceea ce deja e prevăzut în Constituție. Deci Parlamentul va trebui să elimine acel articol care creează un paralelism.

2)      Într-un articol al legii nu s-a precizat despre ce „secții” este vorba. Așadar Parlamentul va trebui să completez că e vorba de secțiile din cadrul CSM.

3)      S-a modificat componența unor complete de judecată fără a se abroga toate articolele în care era prevăzută componența anterioară a acelor complete. Deci Parlamentul va trebui să elimine acele articole.

4)      Reglementarea ca magistrații pensionați să poată fi angajați la instanțele aglomerate pentru a redacta motivările la hotărârile instanțelor contravine unor decizii CEDO care spun că hotărârile și motivările trebuie redactate doar de judecătorii care au participat la proces. Deci Parlamentul va trebui să elimine această prevedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.