Apropierea Sărbătorilor de Iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România.

Ca în fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere ale frontierei se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din ţară.

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.

De asemenea, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

Menţionăm că, în proximitatea punctelor de trecere ale frontierei, politistii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

Recomandari

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Menționăm că, la frontiera româno-bulgară aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, sunt 5 puncte de trecere ale frontierei, două cu specific rutier-feroviar şi trei cu specific portuar, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 17/15 de benzi de control pe sens.

  • pe raza jud. Giurgiu: T.F. Giurgiu – Russe – rutier-feroviar -portuar
  • pe raza jud. Teleorma: T.F. Zimnicea – Șvitșov – portuar

P.T.F. Turnu Măgurele – Nicopole – portuar

  • pe raza jud. Dolj: T.F. Clafat – Vidin- rutier – feroviar

P.T.F. Bechet – Oreahovo-bac;

Reamintim participanților la trafic că, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat  aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.

Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Valori de trafic

În luna decembrie 2016, PTF-urile de la frontiera româno-bulgară aflate în competența ITPF Giurgiu au fost tranzitate de aproximativ 282.000 de persoane, precum și de 155.000 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 141.000 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (115.357 cetăţeni U.E. şi 25.268 cetăţeni non – U.E.).

Din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere ale frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic foarte crescute, aproape duble față de o perioadă normală.

Astfel, P.T.F. Giurgiu, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, de peste 164.000 persoane și 81.000 mijloace de transport.

La P.T.F. Calafat, poliţiştii de frontieră au verificat peste 100.000 de persoane și 64.000 mijloace de transport.

Verificări sistematice la frontieră

De asemenea, reamintim că, începând cu luna aprilie a.c., ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), Poliţia de Frontieră Română efectuează verificări sistematice, care constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, atât la intrare, cât și la ieșirea din țară.

 În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare.

 

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590  unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

 

 

Purtător de cuvânt ITPF Giurgiu

Comisar șef de poliție

CAZACU DĂNUȚ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.