Acesta este tema unei declaraţii pe care a susţinut-o recent, în Senat, giurgiuveanul Niculae Bădălău.

Redăm şi noi integral declaraţia:

„Stimați colegi,

Salut adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, un subiect foarte important și ale cărui ecouri încă se fac auzite, după mai bine de o săptămână de dezbateri intense. Tocmai de aceea, doresc să mă alătur colegilor mei din PSD și ALDE și să punctez câteva dintre cele mai importante aspecte ale modificărilor aplicate. Aceasta, deoarece consider că s-a încercat și continuă să se încerce o dezinformare a populației, fiind lansate unele neadevăruri în spațiul public. Ca prim exemplu este chiar zvonul inițial că, prin noul Cod Fiscal, salariile vor scădea. După ce s-a arătat clar că nu va fi așa, cei care au lansat ”informația”, inclusiv președintele țării, au revenit și au spus că, de fapt, salariile nu ar crește… suficient. Ce înseamnă suficient? Doar ei știu. Ce știm noi, însă, este ceea ce am promis că vom face, prin aplicarea tuturor măsurilor din Programul de Guvernare, și asta facem.

Revenind la câteva dintre informațiile ce au circulat în spațiul public, una dintre acestea era că, dacă vor fi aplicate noile măsuri, nu ar exista vreun  beneficiu pentru economie. Desigur, vorbim mai ales de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.  În primul rând, vă reamintesc faptul că, după aplicare, va fi diminuat deficitul la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat cu aproape 9 miliarde lei. Acești bani nu vor mai fi transferați de la bugetul de stat pentru plata pensiilor. Deci, deficitul scade de la 13,5 miliarde lei, la 4,6 miliarde lei. În acest context, diferența de aproape 9 miliarde lei va putea fi folosită pentru investiții în spitale, școli, drumuri sau achiziționarea de medicamente.

Să nu uităm și că un alt efect al aplicării noilor măsuri presupune simplificarea birocrației. Mai exact, va scădea numărul de taxe de la nouă contribuții sociale aferente salariului în prezent, la trei contribuții după introducerea măsurilor. Iar ceea ce este clar pentru toată lumea este că va crește semnificativ colectarea contribuțiilor sociale, pentru că neplata banilor reținuți la sursă va fi clar definită ca infracțiune.

Am reținut și că s-au plâns unii de faptul că reforma s-ar fi făcut în grabă, fără consultări sau fără studiu de impact. Nimic mai fals, măsura transferului contribuțiilor, de exemplu, a fost publicată încă de la începutul anului. Aceasta se regăsește în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu și a fost menținută și în programul asumat de Guvernul Tudose. Vorbim, deci, despre o măsură publică și anunțată încă de la începutul guvernării. Doresc să precizez că toate negocierile cu sindicatele pentru Legea salarizării unitare s-au făcut în cunoștință de cauză că va avea loc acest transfer al contribuțiilor. Adică, sindicatele au știut încă din această vară că se va face acest transfer.

Deși la televizor ”apare” că toată lumea ar fi împotrivă (sindicate, patronate, angajatori străini), este demonstrat că cele mai importate organizații ale patronilor români susțin măsurile fiscale și consideră că nu vor fi afectate de aceste modificări ale cadrului fiscal. Mai mult, sunt peste 1,2 milioane de angajați cu salariul minim care susțin această măsură ce le va aduce o creștere de 9,1% a salariului în mână. Sunt 1 milion de pensionari ale căror pensii minime garantate vor crește cu 23%, de la 520 lei, la 640 lei, după aplicare. Cei care sunt împotrivă sunt cei care au de pierdut prin aceste măsuri. Adică, pierd multinaționalele care până acum evitau plata taxelor în România, dar mai pierd și cei care făceau contrabandă cu tutun și alcool. Împotriva acestora există măsuri foarte dure în pachetul de măsuri privind reforma fiscală. Considerăm, de asemenea, că sindicatele au fost împotriva acestei măsuri pentru că au calculat greșit, iar acum este complicat să spună că nu au socotit bine.

Specialiștii din Guvern și nu numai au arătat clar și că este exclus ca, prin reducerea impozitului pe venit, consiliile județene și primăriile să rămână fără bani de investiții. Nu este afectată capacitatea niciunei unități administrativ-teritoriale, deoarece sunt reduse doar sumele de bani ce rămân nefolosite în fiecare an. Banii vor fi reintroduși în economie și vor genera creștere economică. Da, vor crește, totodată,  bugetele localităţilor şi judeţelor mici sau cu venituri mici, fiind astfel reduse decalajele de dezvoltare dintre localităţile şi judeţele din România.

Am punctat doar câteva dintre ideile de bază și menționez că îmi doresc ca românii să fie bine informați, corect informați și sunt convins că, în scurt timp, efectele modificărilor Codului Fiscal vor fi resimțite, în sensul că vor fi mai mulți bani în buzunarele românilor.

 

Vă mulțumesc!

Senator Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.