După ce, la sfârşitul lunii trecute, s-au întâlnit la Greaca, Giurgiu, pentru a vorbi despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Guvernul României, marţi, 21 noiembri, gazda unei noi şedinţe GLAC a fost localitatea Slivo Pole din districtul Ruse.

Membrii Grupului Local de Acţiune al Reprezentanţilor Agricultorilor din districtul Ruse şi judeţul Giurgiu(GLAC Giurgiu-Ruse) au discutat, mai întâi, la sediul Primăriei Slivo Pole, pe o temă de interes general.  Este vorba despre un virus care ameninţă culturile piscicole din Europa, „herpesviroza crapului KOI”- foarte contagioasă şi care poate provoca mortalitate de până la 100%.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

Specialiştii români şi cei bulgari au prezentat cauzele, simptomele, menţionând că au fost înregistrate cazuri în ţări apropiate de noi. De asemenea, au vorbit despre prevenţie, posibilitatea despăgubirilor în domeniul pisicol, dar mai ales despre o colaborare strânsă între autorităţile române şi cele bulgare pentru ca o asemenea posibilă problemă să nu afecteze afacerile în acvacultură din cele două ţări.

Au luat cuvântul directorul DSV Giurgiu, Liviu Florescu, omologul său Nikolai Nenov- şeful Departamentului de Sănătate Animală Ruse, Georgi Diacov, primarul din Tutracan- Dimitar Stefanov şi doctorul Mihail Mihaylov.

Mai apoi, membrii GLAC au mers în satul Ryahovo ca să viziteze fabrica de prelucrare a peştelui aparţinând firmei „Fishery 2009”.

Firma este specializată în producţia, pescuitul, transportul şi comerţul cu peşte: crap, novac, caracudă, amur, şalău, somn etc. Societatea se ocupă de pescuitul şi comerţul cu peşte din bazinele de apă naturale, din interiorul teritoriului, iar în ultimii ani s-a specializat şi în piscicultura diverselor specii de peşte. Fabrica vizitată astăzi a fost amenajată cu fonduri europene, în proporţie de 60%, restul de 40 de procente reprezentând capital propriu.

În momentul de faţă, firma gestionează cu succes câteva lacuri de acumulare închiriate şi dispune de posibilităţi şi resurse pentru dezvoltarea activităţii. De altfel, firma distribuie deja marfă şi în România.

Din delegaţia de la Giurgiu au făcut parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean Lucian Corozel, viceprimarul municipiului Ionuţ Cioacă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare, Liviu Florescu, Nicu Mardale- coordonator al compartimetului de Integrare al CJ Giurgiu, consilierii Andreea Constantin şi Mihai Lazăr, dar şi inspectorii de specialitate ai Centrului de Afaceri „Danubius” Giurgiu, Alina Bornea şi Cristina Găină. De asemenea, au fost invitaţi doi proprietari ai unor bălţi din comuna Izvoarele, înfrăţită cu Slivo Pole.

Printre cei care au făcut parte din delegaţia bulgară se numără subprefectul Svilen Ivanov, directorul Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva, primarii din Slivo Pole, Tutracan, cel din satul Ryahovo, dar şi experţi din Prefectura Ruse, şeful Direcţiei Regionale pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Georgi Diacov, şeful Direcţiei pentru Pescuit şi Control- Dunărea Centrală- Mihail Mihaylov, dar şi Anton Stoyanov- managerul fabricii de prelucrare a peştelui „Fishery 2009”, unitate vizitată astăzi de către membrii GLAC.

Următoare întâlnire a GLAC Giurgiu-Ruse a fost stabilită pentru luna februarie a anului viitor.

Mai multe imagini, pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Giurgiu

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.