Accesarea de fonduri europene pe Programul Interreg V A România-Bulgaria a reprezentat tema abordată de către senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău într-o recentă declarație politică pe care o redăm integral:

”Stimate colege, stimați colegi,

În procesul de dezvoltare, județul Giurgiu a găsit un partener de nădejde alături de care, de-a lungul vremii, a reușit să implementeze mai multe proiecte importante în diverse domenii de activitate. Este vorba, desigur, despre vecinii și prietenii noștri bulgari, mai precis despre cei din districtul Ruse.

Cooperarea transfrontalieră dintre instituții importante ale celor două regiuni este una renumită, poate chiar la nivel european, atât autoritățile județene, cât și cele locale reușind să acceseze fonduri europene consistente în Programul de Cooperare România-Bulgaria 2007- 2013. Își doresc, iată, să obțină același succes și în noul exercițiu financiar. Vorbim despre Programul Interreg V A România-Bulgaria 2014-2020, în cadrul căruia fondurile sunt alocate în șase domenii – axe prioritare: o regiune bine conectată, o regiune verde, o regiune sigură, o regiune calificată și inclusivă, o regiune eficientă și asistență tehnică.

Anterior, Consiliul Județean Giurgiu, dar și Primăria Giurgiu alături de Prefectura Ruse sau alte unități administrativ-teritoriale din districtul vecin au reușit să implementeze proiecte mari în infrastructură rutieră, turism, situații de urgență, resurse umane. Așadar, drumuri județene giurgiuvene sau artere rutiere din municipiu au fost reabilitate și modernizate cu fonduri europene luate în comun de giurgiuveni și de bulgari. De asemenea, foarte multe echipamente au fost cumpărate pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu și așa mai departe.

Autoritățile din Giurgiu și cele din Ruse recidivează și, recent, după deschiderea axelor amintite, au fost depuse noi proiecte transfrontaliere. Acum, autoritățile așteaptă răspunsul evaluatorilor.

Consiliul Județean Giurgiu și parteneri din Ruse au depus șase noi proiecte europene pe Interreg VA, pentru reabilitări și modernizări de drumuri județene(Drumul Județean 412 A, respectiv 601), infrastructură culturală(crearea Centrului Socio-Cultural de la Comana), investiții pentru siguranța rutieră și îmbunătățirea conectivității între municipalitatea Ruse și județul Giurgiu la rețeaua de transport TEN-T, dotări cu echipamente pentru ISU Giurgiu, dar și pentru întreținerea drumurilor județene. De asemenea, mai este un proiect în parteneriat și cu Crucea Roșie Giurgiu. Per total, au fost depuse proiecte în valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, fiecare important pentru comunitățile noastre.

Bunele relații de cooperare dintre municipiul Giurgiu și orașele bulgare Ruse și Bregovo s-au regăsit, din nou, în depunerea mai multor proiecte comune, patru mai exact. Astfel, municipalitatea giurgiuveană și cele bulgare amintite vor dezvoltarea sistemului de transport în Euroregiunea Giurgiu-Ruse- adică modernizarea, la noi, a mai multor tronsoane din străzile principale ale orașului-, valorificarea Cetății Giurgiu, înființarea unui muzeu interactiv, dar și dotarea necesară pentru prevenirea inundațiilor în zona transfrontalieră România-Bulgaria.

Felicitându-le pentru colaborarea exemplară, le doresc mult succes echipelor de la Giurgiu și celor din Ruse, sper să câștige toate proiectele depuse și, alături de celelalte investițiile cu fonduri guvernamentale, dar și europene, dar pe alte programe, să se dezvolte în comun, armonios și trainic!

 

 

Vă mulțumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.