Sunt oameni importanți, dar, totuși, modești. Sunt personalități administrative în Republica Moldova, dar se comportă atât de firesc, au un bun simț remarcabil, dar mai ales un simț al umorului excelent, sunt cinstiți și sunt povestitori fără cusur. Sunt exact ca noi pentru că sunt frații noștri de peste Prut, din Anenii Noi, raion cu care ne-am înfrățit, noi, județul Giurgiu, prin Consiliul Județean, anul trecut. I-am primit, zilele acestea, în casa noastră, cu bucurie și le-am oferit  tot ce avem noi mai bun, exact așa cum ne primesc și ei pe noi, în casa lor.

O delegație alcătuită din patru membri ai conducerii Consiliului Raional Anenii Noi din Republica Moldova, Alexandru Barbăroșie- președintele Consiliului Raional Anenii Noi, vicepreședintele Consiliului, Natalia Procopii-Scobioală, secretarul Petru Boicu și șeful serviciului juridic Dmitrii Ciur, au venit în vizită, la Giurgiu, în perioada 13-15 noiembrie.

Aceasta, la invitația președintelui Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, după ce, în 2016, reprezentanți ai instituției giurgiuvene menționate au mers în Anenii Noi pentru a semna o Înțelegere de Cooperare. Mai exact, este vorba despre o înfrățire între județul nostru și raionul moldovenesc, iar primele schimburi de experiență, iată, au fost făcute deja.

Luni seara, oaspeții moldoveni au fost primiți de către Marian Mina și colegi de ai săi care i-au dus să viziteze Teatrul Tudor Vianu, Muzeul Județean Teohari Antonescu și secția de Etnografie a Muzeului, din incinta Cj Giurgiu.

A doua zi, marți, 14 noiembrie, cei patru membri ai delegației din Anenii Noi au fost întâmpinați cu tradiționalele pâine și sare, la Consiliul Județean Giurgiu.

*CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

În sala de ședințe, timp de peste 2 ore, prietenilor din Anenii Noi le-au fost prezentate date interesante despre județul Giurgiu, despre Consiliul Județean, despre proiecte europene ori cu fonduri naționale. În același timp, moldovenii au fost foarte interesați să cunoască mai multe detalii despre rețeaua noastră de drumuri, apă-canal, despre școli și grădinițe, despre asistența socială și așa mai departe. Cum facem, de unde luăm bani, cine întocmește proiectele, cât durează, cum e colaborarea cu bulgarii și așa mai departe.

*CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

”Noi suntem mai în urmă cu realizările, dar doresc să menționez ajutorul pe care l-am primit de la Guvernul României pentru reabilitarea grădinițelor din Republica Moldova. Mulțumim din suflet pentru acest ajutor! Și noi, pentru reparații pe drumuri județene, primim fonduri de la bugetul de stat, dar fondurile sunt insuficiente și pașii pe care îi facem, astfel, sunt mici”, a spus, printre altele președintele Consiliului Raional Anenii Noi, Alexandru Barbăroșie.

”Da, am rămas un pic în urma dumneavoastră, dar ceea ce facem noi astăzi este o cale mai bună de a ne cunoaște mai bine, de a învăța de la dumneavoastră cum să ne dezvoltăm și noi. Nu vrem ca românii să creadă că vrem surse financiare. Pentru primarii noștri este importat să vadă cum ați făcut proiecte, unde ați greșit, ca să învețe. Acest lucru este mai importat decât orice sumă de bani. Nu am venit să cerșim bani, ci doar să ne cunoaștem mai bine!”, a spus și vicepreședintele Consiliului, Natalia Procopii-Scobioală.

După discuțiile de la Consiliul Județean, oaspeții au mers în Port, apoi la Mănăstirea Comana, restaurată cu fonduri europene printr-un proiect al CJ Giurgiu. Invitații și gazdele giurgiuvene au fost întâmpinați de către părintele Mihail Muscariu, stareţul Mănăstirii Comana. El a prezentat, pe larg, atât istoria renumitului lăcaș de cult, ctitorit de Vlad Țepeș, cât și toate investițiile realizate în ultimii ani, prin intermediul proiectului amintit, inclusiv noul Muzeu al Mănăstirii.

Frații de peste Prut și giurgiuvenii au servit, mai apoi, plăcinte dintre cele mai alese, iar, mai apoi, au avut ocazia să asculte puțin din slujba de seară, să aprindă lumânări sau să dea acatiste. De asemenea, la plecare, fiecare și-a cumpărat suveniruri de la magazinul special al lăcașului de cult.

*CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

Așa cum transmit reprezentanții CJ Giurgiu, atunci când au fost în vizită la Anenii Noi, giurgiuvenii au fost primiți de către omologii lor moldoveni cu deosebită ospitalitate. Deci, pentru că s-au simțit excelent în vizită la frații de peste Prut, și giurgiuvenii au dorit ca oaspeții lor să simtă … ca acasă.

După vizita la Mănăstirea Comana, Casa Comana a pregătit unul dintre cele mai frumoase saloane ale sale, au fost servite bucate alese iar atmosfera a fost întreținută de artiștii giurgiuveni ai Ansamblului Folcloric Doina Dunării, cu momente îndelung aplaudate oferite de talentații tineri dansatori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

*CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

Cei patru oaspeți reprezentând conducerea Consiliului Raional Anenii Noi din Republica Moldova au mulțumit prietenilor giurgiuveni pentru primire, pentru toate surprizele și locurile pe care le-au vizitat.

”După tot ce am văzut zilele acestea, la dumneavoastră, nu pot să spun decât un singur lucru: suntem aceiași! Nu doar că vorbim aceeași limbă, dar avem tradiții și obiceiuri similare. Ne curge același sânge în vene și ne iubim țara! Vă invit din nou, în Anenii Noi, și vă promit că vom face tot ce va depinde de noi să vă simțiți așa cum ne-am simțit noi, aici, la Giurgiu. Vă mulțumim din inimă pentru tot!”, a spus, la finalul evenimentului de ieri, președintele Consiliului Raional Anenii Noi, Alexandru Barbăroșie.

”Prezența dumneavoastră la noi, în Giurgiu, ne-a făcut o deosebită plăcere. Așa cum ne-a făcut o mare bucurie să venim la dumneavoastră, în Anenii Noi! Am remarcat atunci nu doar ospitalitatea dumneavoastră, ci și patriotismul. Avem de învățat unii de la alții și asta vom face, asigurându-vă, totodată, de tot sprijinul nostru în ceea ce doriți să dezvoltați”, a spus și președintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

La evenimentul de seara trecută, au venit pentru a-i cunoaște pe invitații președintelui CJ Giurgiu, Marian Mina, senatorul Cristian Marciu și deputatul Cristina Elena Dinu. ”M-am bucurat să îi cunosc pe cei patru membri ai delegației, și am avut ocazia să discutăm puțin despre asemănări și deosebiri referitor la diferite aspecte legislative din România, respectiv Republica Moldova. Totodată, m-au emoționat discursurile președintelui Alexandru Barbăroșie și cel al vicepreședintelui Consiliului Raional Anenii Noi, Natalia Procopii-Scobioală.  Ei au mulțumit giurgiuvenilor pentru primirea deosebită și au spus că, o dată în plus, s-a demonstrat că suntem același neam. Ne unește nu doar limba, ci ne unesc tradițiile și, mai ales, ne unește iubirea de țară, de România”, a scris pe pagina sa de Facebook, deputatul Elena Dinu.

Ospeții din Anenii Noi au plecat azi spre casă, încărcați cu daruri materiale, dar mai ales sufletești pe care giurgiuvenii le-au oferit cu bucurie.

Text și foto: Cătălina Sfetcu

Mai multe imagini găsiți pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.