Președintele Klaus Iohannis dezinformează grav populația când spune că reforma fiscală nu va aduce beneficii cetățenilor. Ba dimpotrivă, sunt multe beneficii și creșteri de venituri substanțiale pentru milioane de români, iar în plus se echilibrează bugetele asigurărilor sociale.

Astfel:

*Cresc cu 9,1% veniturile nete, în mână, ale angajaților cu salariul minim. Peste 1.250.000 de persoane.

*Cresc veniturile celor care au salarii sub 3.000 lei și au persoane în întreținere ca urmare a creșterii cu 60% a sumelor scutite de impozit (deducerile personale)

*Cresc cu 7,1% veniturile pensionarilor cu pensii peste 2.000 lei, respectiv pentru peste 250.000 de pensionari, pentru care impozitul se reduce de la 16% la 10%.

*Cresc cu 7,1% veniturile celor cu activități independente, cei care au PFA-uri, avocații, experții contabili, jurnaliștii etc., ca urmare a scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Peste 500.000 de persoane.

*Cresc cu 7,1% veniturile pentru cei care obțin venituri din agricultură, dobânzi, arende, investiții pe bursă, tot ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Sunt milioane de români care obțin astfel de venituri.

*Crește nivelul pensiilor cu 20% ale celor care sunt astăzi în activitate, ca urmare a creșterii nivelului contribuțiilor în contul fiecărui salariat și în baza noii modalități de calcul a pensiilor, exclusiv pe baza contribuțiilor, care va fi în noua lege a pensiilor.

*Simplificarea fiscalitățiiprin reducerea numărului de taxe sociale de la 9 la 3 contribuții. Deci angajatorii vor emite doar 3 ordine de plată, în loc de 9 în fiecare lună.

*Creșterea semnificativă a gradului de colectare a contribuțiilor sociale ca urmare a definirii ca infracțiune fapta de a nu vira la stat sumele reținute la sursă de la angajați.

*Echilibrarea bugetului de pensii. Diminuarea cu aproape 9 miliarde lei, de la 13,5 miliarde în 2017 la 4,6 miliarde în 2018 a sumelor transferate de la bugetul de stat pentru completarea bugetului de asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor. În 2019 va fi pentru prima oară în ultimul deceniu când pensiile vor fi plătite integral din Bugetul de pensii și nu va mai fi nevoie de completări de la bugetul de stat.

După cum se poate observa, în aceste condiții, afirmațiile președintelui Iohannis și ale celor care susțin că reforma fiscală nu va aduce beneficii pentru cetățeni sunt complet nefondate.

De menționat este și că, după ce inițial propaganda anti-guvernamentală a susținut că salariile vor scădea, acum problema e că nu cresc suficient. Sunt însă milioane de români, mai ales cei cu venituri mici, care vor avea mai mulți bani în buzunar în 2018.

Prin urmare, fie președintele nu a înțeles efectele măsurilor fiscale, fie comite un act deliberat de dezinformare a opiniei publice, pentru a genera o stare de tensiune și îngrijorare în societate.

Fluturașul de salariu și de pensie vor reprezenta argumentul cel mai puternic al Coaliției de guvernare. Când vor veni salariile și pensiile mărite la începutul lui 2018, se va pune capăt acestei propagande toxice din ultimele săptămâni.

Cui îi este frică de reforma fiscală? Pe cine deranjează?

Toată propaganda împotriva reformei fiscale are în spate cercuri economice puternice de evazioniști și multinaționale care vor fi afectate de aceste măsuri.  Agenții economici corecți susțin reforma fiscală. 

Detalii aici.

Evazioniştii și multinaționalele care evitau plata taxelor în România sunt cei care se opun noilor măsuri fiscale. Ei sunt cei care externalizau profiturile obţinute în România către firmele mamă sau alte filiale din paradisuri fiscale, ei sunt cei care nu plăteau la timp sau deloc contribuţiile aferentente angangajaţilor și de cei care făceau trafic cu produsele accizate etc.

Toate aceste grupuri economice nocive se simt direct amenințate și alimentează în permanență propaganda că reforma fiscală nu ar fi bună.

Sunt 5 măsuri în proiectul de modificare a Codului Fiscal care combat evaziunea și împiedică eludarea plății taxelor și contribuțiilor:

4  masuri pentru stoparea externalizarii profiturilor multinaționalelor prin introducerea directivei europene 1164/2016, privind combaterea practicilor de evitare a obligațiilor fiscale.  

1 măsură de extindere a confiscării mijloacelor de transport implicate în contrabanda cu tutun și alcool (până acum se aplica doar la contrabanda cu carburanți).

În realitate, agenții economici corecți susțin modificările sistemului fiscal propus de guvern: printr-un comunicat de presă, reprezentanții patronatelor din UGIR au anunţat că sunt de acord cu deciziile fiscale ale Guvernului și că mediul privat de afaceri nu va fi afectat de trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorilor către angajaţi. Detalii aici.

 

1 COMENTARIU

  1. Stimate Domn, ca sa creasca veniturile trebuie sa existe un nou contract de munca, la privat patronul abia asteapta sa plateasca mai putin, a doua problema reforma fiscala a adus o inflatie cuprinsa intre 15-200% ex: untul panda (cel mai ieftin ) de la 5,20lei la 7,7, untul dorna de la 7,4lei la 10,5lei , painea de la 1leu la 1,2, laptele de la 3,8 las 5lei ….in alta ordine de idei reforma fiscala a adus o inflatie galopanta, adica o scadere a valorii masei monetare cu peste 30% iar dumneavoastra vorbiti de beneficiu? aveti curaj sa comentati argumentul meu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.