Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a prezentat, recent, în Senat, o declarație politică pe tema unei propuneri legislative de modificare și completare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricol.

Redăm integral declarația politică:

„Personal, încă din mandatele trecute, am atras atenția asupra problemei vânzării terenurilor agricole către străini. Date statistice arată că, în prezent, în România, peste 40% din suprafața agricolă este deținută de străini: americani, francezi, italieni, englezi, libanezi și așa mai departe.

Revizuirea legislației din agricultură cu privire la achiziționarea terenurilor este unul dintre principalele puncte din Programul de Guvernare al PSD, la capitolul Program de Măsuri legislative pentru sectorul agricol.

Doresc, în acest sens, să-i felicit pe cei trei colegi social-democrați, un senator și doi deputați, care au inițiat o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului. Celor trei demnitari ne-am alăturat, ca și co-inițiatori, mai mulți senatori și deputați de la mai multe formațiuni politice.

Astfel, potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, în perioada 2014-semestrul I din 2017, suprafața totală de teren agricol ce a făcut obiectul ofertelor de vânzare este de 469.984 de hectare. Acest fapt reflectă intenția clară de vânzare a terenurilor agricole, respectiv dinamica circulației terenurilor.  În acest context, evaluările efectuate cu privire la aplicarea legii și evoluțiile pe piața funciară au identificat aspecte ce implică necesitatea modificării condițiilor de vânzare a terenurilor agricole, astfel încât tinerii să aibă acces pe piața funciară, să se realizeze exploatații economice care să producă pentru piață, să se realizeze comasarea terenurilor agricole, precum și înregistrarea diminuării achiziției terenurilor pe piața funciară pentru scopuri speculative.

Ne dorim consolidarea pieței funciare românești! În aceste condiții, măsurile preconizate a fi aplicate prin proiectul legislativ menționat vizează stabilirea ordinii de exercitare a dreptului de preempțiune, astfel: coproprietari și rude până la gradul I, arendași, statul român, prin Agenția Domeniilor Statului și propietari de terenuri agricole vecini. Desigur, fiecare categorie în parte trebuie să îndeplinească anumite condiții.

De exemplu, cumpărătorii persoane fizice trebuie să aibă reședința/domiciliul pe raza unității administrativ-teritoriale(UAT) unde se află terenul oferit spre vânzare, dar și să desfășoare activități agricole pe raza UAT-ului unde se află terenul, cu minimum 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului.

Propunerea legislativă a colegilor PSD vizează o serie de condiții cumulative și pentru cumpărători persoane juridice. Dintre acestea, primele două sunt similare cu cele pentru persoane fizice, dar în plus, societatea respectivă trebuie să îndeplinească următorul criteriu: veniturile obținute din activități agricole să reprezinte minimum 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.

Menționez că prin prezentul proiect de lege se reglementează obligativitatea utilizării stricte a terenurilor agricole pentru desfășurarea activităților agricole de către propietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare. Se stabilește și un termen pentru revânzarea terenurilor, dar cel mai important: posibilitatea achiziționării acestor terenuri numai de către statul român, prin Agenția Domeniilor Statului, în cazul vânzărilor succesive.

Printre efectele pozitive ale acestor măsuri se numără stabilirea condițiilor necesare pentru stimularea tinerilor agricultori, consolidarea exploatațiilor agricole prin asigurarea unor șanse reale fermierilor de a avea acces la achiziționarea terenurilor propuse spre vânzare, în condiții egale de preț.

Proiectul legislativ a fost depus la Senat pentru dezbatere.

 

Vă mulțumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.