Camera Deputaților a adoptat, în ședința de vot final care a avut loc marți, 31 octombrie, un act normativ care va proteja drepturile cetățenilor români care lucrează peste hotare, și care, totodată, va îmbunătăți gestionarea pieței private din domeniul medierii forței de muncă în străinătate. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, inițiat de PSD, a fost adoptat cu amendamentele Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Abuzurile în domeniul recrutării și plasării forței de muncă în străinătate sunt numeroase și atent construite. Astfel, românii care apelează la acest tip de servicii din partea agenților de plasare a forței de muncă pot deveni cu ușurință victime ale acestui gen de practici. Situațiile în care agenția de plasare a forței de muncă solicită tariful de mediere atât de la solicitantul din țară, cât și de la angajatorul străin, sau percepe tarife pentru înscrierea solicitanților în baza lor de date fără a le găsi efectiv un loc de muncă, precum și perceperea altor comisioane și tarife nejustificate sunt doar câteva argumente pentru adoptarea acestui act normativ.

Noua lege definește termenul de agent de plasare a forței de muncă, precum și aria clară de activitate a acestuia și specifică documentele necesare înregistrării agenților la inspectoratele teritoriale de muncă. De asemenea, se interzice perceperea de la solicitanții locurilor de muncă a tarifelor de mediere, comisioane, garanții sau oricare alt taxe, inclusiv cele pentru transport. Potrivit actului normativ, pentru medierea cetățenilor români în vederea angajării în străinătate, agenții de plasare încheie cu solicitanții locurilor de muncă contracte de mediere în formă scrisă, al căror conținut este stabilit prin normele metodologice de aplicare. De asemenea, agenții de plasare au obligația de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă de către părți, atât în limba statului în care se află stabilit sau își desfășoară activitatea angajatorul, cât și în limba română, înainte de plecarea salariatului din România.

Existența unor instrumente de control adecvate pentru prevenirea și limitarea cazurilor de evaziune fiscală, trafic de persoane sau înșelăciune este necesară atât pentru siguranța persoanelor care doresc să muncească sau muncesc în străinătate, cât și pentru sporirea credibilității agenților de plasare a forței de muncă. Grupul parlamentar al PSD consideră că cetățenii români care lucrează peste hotare au nevoie de protecție adecvată realităților economice și sociale, iar această responsabilitate revine statului, prin elaborarea politicilor în domeniul fenomenului migrației.

Grupul parlamentar al PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.