Prietenii noștri bulgari din districtul Ruse s-au declarat un pic… invidioși pe facilitățile oferite autorităților locale din România, prin PNDL, după ce programul le-a fost prezentat, marți, 31 octombrie, într-o nouă întâlnire a Grupului de Lucru Comun al Reprezentaților Agricultorilor(GLAC) din Giurgiu și Ruse.

Întâlnirea a avut loc în frumoasa comună Greaca, unde, mai întâi, cei din delegațiile bulgară, respectiv română au vizitat Grădinița și Biserica din localitate. Ambele au beneficiat de bani de la Ministerul Dezvoltării pentru a fi reabilitate și modernizate.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

La unitatea de învățământ, lucrările sunt în toi și primarul Florin Surduleasa speră ca investiția să fie gata în maximum două luni.

Ospeții au fost invitați și la Domeniul Greaca, acolo unde primarul Florin Surduleasa a făcut o prezentare a comunei pe care o administrează, iar vicepreședintele CJ Giurgiu Lucian Corozel a vorbit despre PNDL(principalul subiect al întâlnirii GLAC), dar, de asemenea, Nicu Mardale a prezentat și o idee de proiect cu tema „Măsuri de promovare politică agricolă comună”.

„Doresc, mai întâi, să vă mulțumesc tuturor pentru că, recent, am încheiat cu succes depunerea în termen a proiectelor comune transfrontaliere pentru reabilitări și modernizări de drumuri județene, infrastructură culturală și echipamente pentru situații de urgență. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără munca echipei Consiliului Județean Giurgiu și cea a Primăriilor din districtul Ruse-Tenovo, Byala, Borovo, Dve Mogili, Slivo Pole. Au fost depuse, așadar, proiecte în valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, fiecare important pentru comunitățile noastre. Doresc să îi mulțumesc pentru tot sprijinul acordat de-a lungul vremii doamnei Lili Ganceva, liantul ce asigură cooperarea noastră.

Astăzi, ne-am întâlnit pentru a discuta pe o temă de interes comun: dezvoltarea locală, pentru că aceasta reprezintă pilonul pe care se pot realiza orice fel de afaceri și investiții. Obiectivele pe care le-am vizitat azi au fost depuse în cadrul PNDL, un program multianual, coordonat de Ministerul Dezvoltării, prin care pot fi accesate fonduri alocate bugetelor locale de la bugetul de stat, destinate dezvoltării locale”, a spus vicepreședintele Lucian Corozel, ulterior făcând, așadar, și o descriere pe larg a Programului Național de Dezvoltare Locală, cu proiecte finanțate la nivel național, dar și local.

La rândul său, subprefectul de Ruse, Svilen Ivanov, le-a mulțumit colegilor de la Giurgiu pentru locul ales în vederea desfășurării noii ședințe GLAC. „Este a doua întâlnire la care particip în calitate de vicepreședinte al GLAC Ruse-Giurgiu și sunt convins că vom avea același succes pe care l-am înregistrat și până acum, în tot ceea ce înseamnă cooperarea noastră. Ne dorim dezvoltarea ambelor regiuni și împreună putem reuși acest lucru. Sincer, suntem invidioși pe dumneavoastră că aveți un asemenea program de dezvoltare locală”, a declarat Ivanov.

Mai multe imagini de la eveniment găsiți pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Giurgiu, AICI: https://www.facebook.com/profile.php?id=100013040142107&sk=photos&collection_token=100013040142107%3A2305272732%3A69&set=a.367798423664826.1073741850.100013040142107&type=3&pnref=story

Din delegația română au făcut parte vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, Lucian Corozel, specialiști din aparatul propriu: Nicu Mardale, Miruna Eftimiu, Mihai Lazăr, Andreea Constantin, reprezentanți ai Direcției Agricole și conducerea APIA Giurgiu, primarii din Greaca, Hotarele, Mihai Bravu, Băneasa și Daia, dar și inspectorii de specialitate ai Centrului de Afaceri- Alina Bornea și Cristina Găină.

Printre cei care au alcătuit delegația bulgară se numără directorul executiv al Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva, subprefectul de Ruse și vicepreședinte al GLAC, Svilen Ivanov, experți ai Direcțiilor Regionale Proiecte, pentru Siguranța Alimentelor, de Agricultură, respectiv Fondului de Stat din districtul Ruse, primarii sau alți reprezentanț ai autorităților mai multor localități înfrățite cu comune din Giurgiu(Byala, Tenovo, Slivo Pole, Dva Mogili și Borovo).

GLAC Giurgiu-Ruse a fost înființat în urmă cu 7 ani, la inițiativa Euroregiunii Danubius, cu sprijinul Consiliului Județean Giurgiu și al Prefecturii Ruse.

Text și foto: Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.