Senatorul social-democrat giurgiuvean a participat miercuri, 25 octombrie, la manifestările desfăşurate în Capitală, cu această ocazie.

„Doamnelor și domnilor,
Români în haine civile sau servind sub drapelul patriei,

Sărbătorim astăzi, 25 octombrie, Ziua Armatei Române, ca semn de respect pentru o instituție a statului român a cărei contribuție a fost crucială în timp pentru propășirea statului român, pentru constituirea României mari, astăzi pentru creșterea greutății strategice a României în cadrul alianței din care facem parte, NATO, pentru asigurarea celui mai înalt grad de Securitate din istorie, în vremuri tulburi. Pe jertfa militarilor români, pe sângele lor s-a clădit România de astăzi, și instituția militară va rămâne în continuare, sunt sigur, la temelia garantării apărării țării și pe viitor.

Ziua de 25 Octombrie a fost aleasă pentru a marca un moment simbolic în istoria poporului român, eliberarea de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944. Sau cum spunea decretul de consacrare a Zilei Armatei române la 25 octombrie 1959, de Ziua Armatei Române aniversăm eliberarea definitivă a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena.

Instituția militară are rădăcini adânci, și ele sunt împletite cu întreaga istorie a poporului român. De aceea soarta țării a fost și soarta Armatei României, care a participat la toate necazurile și bucuriile Neamului Românesc. Și nu rareori, soldații au fost cei care au făcut sacrificiile cele mai mari în istorie, pentru a susține viața de zi cu zi a poporului român.

România s-a angajat la achitarea a 2% din PIB pentru Armată. Am făcut-o și o vom face, măcar în următorii 10 ani. Am decis să facem un efort major în sprijinul Armatei României, în acord cu nevoile de Securitate ale momentului și comandamentele NATO. Dorim să avem o Armată modernă, capabilă să-și descurajeze inamicii, pentru a avea posibilitatea să se apere, împreună cu aliații săi aflați pe teritoriul românesc sau în statele NATO împotriva oricărui dușman. Preferăm ca armele să fie utilizate numai la exerciții sau în misiuni la distanță de frontierele României, dar capacitatea de descurajare să fie suficient de mare încât să nu fie nevoie să le utilizăm în apărarea teritoriului național. Vom fi, însă, întotdeauna aliați loiali și vom participa la orice operațiune de apărare a aliaților noștri.

La mulți ani, militari români! La mulți ani, Armată Română! La mulți ani, România!”, a transmis Niculae Bădălău, de Ziua Armatei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.