Parlamentarul giurgiuvean, în calitate de secretar al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților a participat luni, 16 octombrie, la o dezbatere cu tema „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV”.

„Virusul HPV a fost clasificat drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume. Infecția cu o tulpină de HPV poate provoca 6 tipuri de cancer, responsabile pentru 5% din totalul cancerelor la nivel mondial. În țara noastră, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore și aproape 2.000 pierd, în fiecare an, lupta cu această boală cauzată de infecția cu HPV.

România este pe primul loc din întreaga Uniune Europeană atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea prin acest tip de cancer.

În acest context, Asociația „Mame pentru Mame” a organizat astăzi, sub patronajul și la sediul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, dezbaterea cu tema „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV”.

În cuvântul meu, am subliniat faptul că este foarte importantă o campanie susținută de informare și conștientizarea femeilor asupra riscului pe care îl reprezintă infectarea cu HPV. Dintr-un studiu realizat în Muntenia a reieșit că 60% dintre femeile din această regiune nu știu sau consideră falsă informația potrivit căreia cancerul de col uterin este provocat de infecția prelungită cu HPV. De asemenea, 80% dintre femeile participante la studiu, din aceeași regiune, nu au auzit de infecția cu virusul HPV, iar 8 din 10 femei nu și-au făcut, în ultimii 3 ani, niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase. Tot la evenimentul de astăzi, am semnat, alături de colegii mei, un document prin care îmi declar susținerea publică pentru demararea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva cancerului și altor boli asociate infecției cu HIV.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților, demnitari, reprezentanți ai unor societăți medicale profesionale, ai unor asociații de pacienți și părinți, precum și experți în politici de sănătate. Aceasta, pentru a aduce în dezbatere și în atenția părților interesate și implicate importanța demarării și finanțării unui program complet de vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV”, a scris deputatul giurgiuvean Elena Dinu pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.