„O comunitate este definită şi de puterea acesteia de a avea grijă de bătrâni!”- Thomas Baekelandt, Ambasadorul Belgiei la Bucureşti. Aceasta poate fi, pe scurt, ideea de la care trebuie să pornească şi România, prin efortul conjugat al tuturor instituţiilor publice şi nu numai, să dezvolte domeniul de asistenţă socio-medicală comunitară, în special ramura îngrijirilor la domiciliu, atât în cazul bătrânilor, cât şi pentru copii, tineri ori adulţi cu dizabilităţi.

O dezbatere aplicată pe acest subiect a avut loc joi, 21 septembrie, la Parlament, fiind vorba despre o conferinţă organizată sub patronajul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, cu sprijinul Ambasadelor Belgiei şi Elveţiei în România.

Gazda evenimentului a fost deputatul giurgiuvean Elena Dinu, secretar al Comisiei pentru Sănătate.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A LE MĂRI!

Ne interesează, în calitate de parlamentari, să evaluăm exemple de bune practici de la nivel internaţional, dar şi naţional, în urma unor proiecte de succes. Aceasta, pentru a încerca să reglementăm generalizarea lor, astfel încât populaţia cu nevoi similare să beneficieze de acest tip de servicii. În cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Sănătate asupra Legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară, am venit cu mai multe amendamente, unul dintre acestea referindu-se la posibilitatea contractării serviciilor de asistenţă medicală comunitară de către furnizorii privaţi, autorizaţi, acreditaţi sau licenţiaţi, conform legislaţiei în vigoare.

 Până la acel moment, puteau presta serviciile respective exclusiv direcţiile de asistenţă socială, asistenţii comunitari sau cei din centrele medicale comunitare. Intenţia noastră a fost aceea de a asigura, în comunităţile care nu beneficiază de servicii medicale specializate, servicii medico-sociale cu sprijinul autorităţilor publice locale şi cu finanţare din partea statului, pentru a veni în întâmpinarea celor care au nevoie de acestea”, a declarat medicul Elena Dinu.

Creşterea accesului la servicii de îngrijiri la domiciliu pentru bătrânii din România” este denumirea conferinţei care a reunit atât reprezentanţi ai unor ONG-uri şi autorităţi publice locale care au implementat deja sau doresc să implementeze proiecte în acest sens, cât şi pe cei ai instituţiilor care pot sprijini financiar şi nu numai dezvoltarea acestui sector de activitate.

Vorbim deci despre invitaţi de seamă de la Ambasadele Elveţiei şi Belgiei: Thomas Baekelandt- Ambasadorul Regatului Belgiei în România, Roland Python- şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene din cadrul Ambasadei Elveţiei în România, Stephane Cesari din partea Ambasadei Franţei în România, dar şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

„Această dezbatere nu este o premieră pentru România, mai ales că, în anumite judeţe s-a dezvoltat deja această ramură a asistenţei medico-sociale: îngrijirea la domiciliu. Astăzi, însă, se axăm pe cazurile bătrânilor. Implementarea unui asemenea sistem ar însemna multe beneficii de ambele părţi. Vorbim, pe de-o parte, de economii la sistemul sanitar, dar mai ales despre reducerea riscului excluderii sociale, al singurătăţii, este un sistem eficient în termeni economici şi sociali”, a spus, printre altele Ambasadorul Belgiei în România, Thomas Beakelandt.

La rândul său, Roland Python– şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene din cadrul Ambasadei Elveţiei în România- a dat asigurări că statul pe care îl reprezintă va oferi sprijin financiar în continuare pentru dezvoltarea serviciului de îngrijiri la domiciliu.

„Finanţăm deja două proiecte, unul mai mare, altul mai mic, tot în servicii sociale. Dezbaterea de astăzi este un semnat foarte important că şi în România se doreşte o reformă a sistemului de asistenţă socială şi ne declarăm parteneri în acest proces. Credem, de asemenea, că schimburile de experienţă sunt foarte importante iar România să îşi găsească propriul model de aplicare a sistemului de asistenţă medico-socială comunitară, bazându-se pe experienţele altor ţări care au aplicat cu succes”, a precizat Python.

Un asemenea proiect a fost deja implementat cu succes în Harghita, dar şi în alte judeţe din vest şi centru, iar despre „experienţele” lor au vorbit celor prezenţi reprezentanţii ONG-urilor care s-au ocupat de acest sector de activitate, dar şi reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică ori ai autorităţilor locale din zonele menţionate.

Prezent la eveniment, ministrul Florian Bodog a salutat iniţiativa de a dezvolta asemenea servicii şi a spus că propunerile pe care le va primi, în urma discuţiilor, vor fi analizate de specialiştii instituţiei pe care o conduce. „Îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor şi nu numai este una dintre priorităţile Minsterului Sănătăţii, în ceea ce priveşte reforma în sistem şi aveţi, astfel, un aliat în noi, pentru că suntem conştienţi de urmările benefice ale implementării unui asemenea sistem”, a subliniat Bodog.

Despre partea de finanţare au discutat cei prezenţi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Pentru dezvoltarea acestei ramuri a asistenţei sociale există deja cadrul legal. De menţionat este că din 480-490 de furnizori de astfel de servicii, cei mai mulţi sunt în mediul urban, iar nevoia foarte mare este mai cu seamă pentru mediul rural”, a opinat Liliana Lucaci, reprezentant al CNAS.

După discursuri, medicul Elena Dinu şi invitaţii din partea Ambasadelor Belgiei, Franţei şi Elveţiei au susţinut o conferinţă de presă unde au prezentat pe scurt primele concluzii ale dezbaterilor.

Principala este aceea că de la ONG-uri, primării, consilii judeţene, direcţii de sănătate publică, CNAS şi până la Guvern şi Parlament trebuie să coopereze în aceeaşi direcţie pentru dezvoltarea serviciului de îngrijiri la domiciliu, fapt care, îndeplinit, ne va duce o treaptă mai sus pe scara evoluţiei. Umane şi sociale.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Mai multe fotografii de la eveniment, AICI: https://www.facebook.com/pg/Giurgiu-Net-Oficial-1869080486709220/photos/?tab=album&album_id=2002363000047634

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.