Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat încă de săptămâna trecută, dar „piatra de temelie” a fost pusă, practic, joi, 21 septembrie, odată cu vizita la Giurgiu a directorului Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, Andrei Ţurcanu(foto jos).

La vizita pe terenul unde va fi ridicat blocul destinat medicilor care lucrează în Giurgiu, dar sunt din Bucureşti(şi nu numai) şi nu mai vor să facă naveta, au participat şi deputatul Elena Dinu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, primarul Nicolae Barbu, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Primarul Nicolae Barbu le-a prezentat tuturor oportunităţile oferite de poziţionarea clădirii(aproape şi de Primărie, dar şi de viitorul Mall), şi a dat asigurări că odată începute lucrările vor fi duse la capăt.

„Astăzi, dăm efectiv startul lucrărilor la ANL-urile pentru specialiștii din sănătate. Sperăm ca, odată cu finalizarea acestor locuințe, Spitalul Județean Giurgiu să beneficieze de serviciile medicale a cât mai multor speciliști din sănătate, iar cetățenii acestui municipiu să nu mai fie nevoiți să părăsească orașul pentru a merge la consultație „, a declarat primarul Nicolae Barbu.

„Am avut discuţii chiar săptămâna trecută cu domnul primar referitor la medici, pentru că intenţionăm să aducem specialişti din Republica Moldova şi l-am întrebat dacă ne poate sprijini cu locuinţe. A fost de acord. Trebuie apreciate eforturile şi ambiţia dumnealui şi echipei sale ca această primă clădire să fie realizată. Este un pas înainte! 
Reamintesc şi faptul că medicilor care fac naveta, sumele le sunt decontate de noi, Consiliul Judeţean, şi de Primărie. Ne dorim să avem cât mai mulţi specialişti aici, la Giurgiu, şi ne străduim să le asigurăm condiţii cât mai bune. Am discutat chiar azi, la Bucureşti, despre posibilitatea finanţării prin CNI(Compania Naţională de Investiţii) a unor lucrări ample pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu”, a spus şi preşedintele CJ  Giurgiu, Marian Mina.

La rândul său, deputatul Elena Dinu a amintit faptul că, atunci când era managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, a cerut sprijin Primăriei Giurgiu, la solicitările unora dintre colegii săi care au dorit să rămână aici.

„În limita spaţiilor locative disponibile, unii medici au primit apartamente. Între timp, la Spitalul Giurgiu au mai venit şi alţi colegi noi şi probabil şi aceştia vor dori acelaşi lucru. Faptul că au fost găsite soluţii pentru ridicarea unui bloc ANL destinat lor este de lăudat şi vine în completarea altor măsuri. La nivel local, vorbim despre decontarea navetei, iar la nivel naţional sperăm că am început rezolvarea problemei lipsei de medici odată cu adoptarea Legii Salarizării Unitare.

Prin acest act normativ,  salariile medicilor se vor apropia de cele din Uniunea Europeană. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar semnalele noastre sunt pozitive. Foarte mulţi dintre colegii noştri care termină rezidenţiatul doresc să rămână în România. De asemenea, unii dintre cei plecaţi cu burse afară se gândesc serios să se întoarcă. Este singura şansă ca România şi, implicit, Giurgiu să poată avea medici. Altfel, spitalele noastre se vor depopula în ceea ce priveşte specialiştii”, a subliniat Dinu.

Investiţia ar trebui să fie gata peste 18 luni.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.