În perioada 10-15 august, comisarii CJPC Giurgiu au verificat, în Bâlciul de Sfânta Maria, şi patru operatori economici care prestau servicii de alimentaţie publică.

Comisarii au constatat următoarele abateri:

 

  1. Produse neprelucrate termic nesigure: mici traşi şi peşte macrou utilizate la prestarea serviciului de alimentaţie publică

 

– un operator economic avea depozitate cinci kilograme de mici traşi, în valoare de 140 de lei, într-un agregat frigorific cu rugină în interior şi neigienizat. Micii nu erau însoţiţi de informaţii din care să reiasă data producţiei şi termenul de valabilitate. Muştarul era porţionat în casolete de aproximativ 50 de grame şi era păstrat la temperatura ambientală fără a respecta temperatura recomandată de producător, respectiv +2 OC -+ 8OC .

–  un operator economic depozita la temperaturi de refrigerare 10 kilograme de pulpe pui şi peşte macrou decongelate, fără a putea proba data decongelării acestora, produsele fiind nesigure.

  1. Informarea consumatorilor

 

– neafişare preţuri de vânzare exprimate pe unitatea de măsura pentru preparatele la gratar : mici, cârnaţi, peşte, friptură de porc, pulpe de pui, cât şi pentru diferite sortimente de bere şi băuturi răcoritoare

– neafişarea gramajului porţiilor oferite

– neafişare concentraţie alcoolică pentru bere servită prin dozator

De asemenea, au fost verificaţi opt operatori economici care comercializau diferite produse alimentare preambalate sau vrac(gogoşi, acadele, turtă dulce, baton cu seminţe etc.) şi băuturi răcoritoare servite prin dozator, în incinta bâlciului sau în zona adiacentă acestuia.

Patru operatori economici comercializau băuturi răcoritoare prin dozator fără a informa complet, corect şi precis consumatorii privind denumirea corectă a produsului.

Alţi opt agenţi economici comercializau produse alimentare preambalate sau vrac fără elemente de identificare- lipsă denumire produs, denumire şi adresă producător- distribuitor, ingrediente, data durabilităţii minimale- pentru produsele preambalate, respectiv lipsa informaţiilor privind ingredientele cu efecte alergene, gramaj.

„În perioada menţionată au fost întocmite 31 de documente de control prin care au fost dispuse :

– o sancţiune complementară de închidere a unităţii de până la 6 luni

– 8 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului de agrement sau a prestării serviciului de alimentaţie publică

– 7 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru 145 kilograme de produse alimentare în valoare de 2,891 lei până la remedierea deficienţelor

– două măsuri de interzicerea utilizării la prestarea serviciului de alimentaţie publică a celor 16 kilograme de produse nesigure- mici traşi, peşte, în valoare de 615 lei.

Au fost aplicate  34 de sancţiuni contravenţionale din care 22 amenzi contraventţonale în valoare totala de 109.500 lei, dar au fost date şi 12 avertismente”, informează Protecţia Consumatorului Giurgiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.