În fiecare an, pe 31 iulie, în lume este sărbătorită Ziua Internațională a Rangerilor, proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor (FIR).

Vicepreședinte al FIR este un ranger român, membru al Asociaţiei Rangerilor din România.

Şi la COmana avem rangeri iar ei au sărbătorit, azi, prin muncă, ne-a informat Cătălin Croitoru de la Administratia Parcului Natural Comana.


Ce sunt rangerii?

Profesia ranger este introdusă, de câțiva ani, în Clasificatorul Ocupațiilor din România. Până atunci rangerii erau nominalizați ca agenți de teren, agenți ecologi și alte denumiri, dar fișa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, așa cum este stabilit la nivel internațional.

În aria lor de competenţă, pe teritoriul ariilor protejate, rangerii verifică respectarea legislației pe raza ariei protejate, oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, întrețin centrele de vizitare și punctele de informare, șamd. Este o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

Astăzi, după un deceniu de la proclamare, Ziua Rangerului este sărbătorită de către 63 de asociații ale rangerilor, din 46 de țări, de pe șase continente

În România, această zi se sărbătorește începând cu anul 2013.

„Spunem că, de Ziua Internațională a Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit mai mult de 100 de rangeri, marea majoritate fiind uciși de către braconieri. Tot în această zi celebrăm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se străduiesc să-şi facă datoria faţă de om şi natură”,  spune rangerul australian Sean Wilmore, președintele FIR.

 

Pentru informatii despre Asociația Rangerilor din România, accesați www.ranger.ro; www.facebook.com/rangeriidinromania.arr/
Pentru informații oficiale  despre Federația Internațională a Rangerilor, accesați http://www.internationalrangers.org/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.