Proiectul Portului Tri-Modal, implementat de ILR Industrie Linz, Primăria şi Zona Liberă Giurgiu, a trecut în cea de-a doua etapă.

Ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a Portului Verde a fost dat deja şi meşterii vor putea demara lucrările luni, 10 iulie. Anunţul a fost făcut astăzi, 7 iulie, în conferinţă de presă, de către cei din conducerea Zonei Libere.

„Am parcurs câteva etape iniţiale cu succes. Proiectul acesta a început încă din 2012. Atunci, ILR care activa în Zona Liberă- şi care este, de altfel, principalul furnizor de materie primă pentru Voestalpine- a făcut această propunere de a dezvolta un port de mărfuri modern şi cu o capacitate de încărcare-descărcare de peste 300.000 de tone anual. În principiu, vorbim despre materiale feroase, dar nu numai”, a spus directorul Zonei Libere, Liviu Cartojan.

El a amintit că Portul Tri-Modal va însemna, în primul rând, o hală de încărcare-descărcare mărfuri, cu rutele aferente: rutieră, feroviară şi navală. Totodată, Cartojan a spus că în afară de construcţia halei respective, va fi modernizat şi cheul pe o lungime de 54 de metri liniari, dar şi căile rutiere de acces, iar în plus, se va realiza şi dragarea Bazinului Verigă. „În acest moment, suntem în măsură să începem lucrările ce ţin de Zona Liberă, avem două firme care au câştigat licitaţia şi sper ca în maximum 3 luni să avem cheul modernizat. Din valoarea totală a proiectului, nouă ne revin peste 15,5 milioane de euro”, a mai spus directorul Zonei Libere Giurgiu.

Prezent la conferinţa de presă de azi, primarul municipiului, Nicolae Barbu, a spus că investiţiile ce trebuie realizate de instituţia pe care o conduce vor începe în circa o lună.

„Vă felicit pentru cum aţi gestionat acest proiect. Consider că ce a fost mai greu a trecut. Din păcate, noi am găsit pe teren alte condiţii decât cele trecute în faza iniţială, asta ne-a întârziat puţin, dar cu economia făcută în urma licitaţiei, ne permitem să folosim suma respectivă pentru toate astfel de situaţii neprevăzute. Oricum, în circa o lună vom începe şi noi lucrările, respectiv eliberarea şi pregătirea terenului”, a precizat Barbu, referindu-se la terenul pe care va fi construită hala de încărcare-descărcare mărfuri.

Pe de altă parte, Nicolae Barbu a anunţat că a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, şi despre alte posibilităţi de dezvoltare a Zonei Libere, în comun, inclusiv realizarea acolo a unui incubator de afaceri.

Revenind la Portul Verde sau Tri-Modal, directorul economic al Zonei Libere, Aurelia Dobre, a felicitat întreaga echipă de proiect. „Îi felicit pe toţi cei care fac parte din echipa de proiect, toţi am fost foarte atenţi şi, chiar dacă nu toţi aveau experienţa proiectelor europene, iată că nu am făcut nicio greşeală şi trecem într-o nouă etapă. Modernizarea cheului, a infrastructurii rutiere, construcţia halei, toate înseamnă atragerea de noi investitori şi păstrarea celor care îşi desfăşoară deja activitatea în Zona Liberă Giurgiu”, a subliniat Dobre.

Ea i-a mulţumit pentru tot sprijinul acordat autorităţilor giurgiuvene în implementarea proiectului Adrianei Ţigău, vicepreşedinte al Comisiei de Transport din cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Portului Verde va fi finalizat în anul 2018.

Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.