Reprezentanții Ministerului Sănătății recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00 în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate.

Cei de la Minister solicită și serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute. În plus, medicii sfătuiesc să se consume în această perioadă fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

Totodată, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Medicii mai recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale și să se evite consumul alimentelor ușor perisabile.

„Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ieri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat la comandamentul de caniculă convocat la sediul MAI că acest sfârșit de săptămână ar putea fi unul „de foc”, în contextul în care reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat că în cursul dimineții de vineri este posibilă emiterea unui cod roșu de caniculă.

Meteorologii au avertizat că în cursul zilei de astăzi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi accentuat — indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.