Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a luat în discuţie acest subiect, în declaraţia politică de săptămâna aceasta, pe care o redăm aici integral:

„Recent, le-am spus giurgiurgiuvenilor, prin intermediul presei locale, şi vă reamintesc şi dumneavoastră acum, că am avut personal întâlniri importante cu ambasadorii Chinei, Japoniei, aici, la Senatul României. Doresc, astfel, să atrag atenţia asupra unei probleme foarte importante pentru viitorul ţării noastre, din mai multe puncte de vedere.

Din discuţiile cu Excelenţele lor, am înţeles că, în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, companii mari, renumite şi de succes ale celor două ţări caută un nou- să-i zicem- tărâm unde să-şi dezvolte afacerile şi, totodată, să contribuie, prin locurile de muncă, prin taxele plătite autorităţilor şi nu numai, la dezvoltarea statului respectiv.

Problema este, însă, că, de exemplu, dacă ar dori să vină în România cu o asemenea companie, aici se vor lovi de lipsa forţei de muncă. Şi nu pentru că românii nu vor să lucreze, ci pentru că nu mai avem „meseriaşi”. Mai exact, în ultimii ani, foarte multe şcoli profesionale s-au închis. În oraşe mari, în oraşe mici, peste tot, din cauza lipsei de interes a tinerilor, poate şi din cauza părinţilor care nu îi îndrumă către o meserie şi, sigur, din cauza perspectivelor nefavorabile de a practica o meserie fie acasă, fie peste hotare.

Adică, de exemplu, avem din ce în ce mai puţini strungari, zidar şamotor, lăcătuş mecanic, tâmplari, croitorese şi aşa mai departe. Acest lucru se vede, de altfel, şi în listele publicate de agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din România. Aceleaşi posturi sunt anunţate mereu, dar nu le mai ocupă nimeni.

Doresc să cred că putem găsi soluţii în primul rând pentru a-i determina pe părinţi să-şi convingă copiii că a învăţa o meserie nu este o ruşine, dimpotrivă. Acum, cu toate măsurile din Programul de Guvernare al PSD, pe care le-am aplicat şi pe care vom continua să le luăm, tinerii noştri pot câştiga bine şi aici, în ţară, nu trebuie să meargă neapărat să lucreze pentru străini. Numai că trebuie să ştie să şi facă ceva. Să aibă o meserie.

Cred că şi rezultatele înregistrate la Bacalaureat ar fi altele, pentru că un tânăr care nu doreşte, de exemplu, să valorifice cunoştinţele teoretice, se poate axa pe partea practică şi va reuşit, cu siguranţă, să obţină calificativele dorite.

De asemenea, cred că ar putea fi introduse, treptat, în şcoli, la început ca opţionale, cursuri pentru prezentarea şi practicarea meseriilor. Şi, culminând cu redeschiderea şcolilor de arte şi meserii, să le putem oferi atât angajatorilor români din diverse domenii de activitate, cât şi străinilor care vor să investească aici, oameni bine pregătiţi, meseriaşii noştri serioşi şi harnici.

Vă mulţumesc!

Senator PSD Niculae Bădălău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.