Au reuşit, până acum, să implementeze patru mari proiecte europene pe domeniul situaţiilor de urgenţă, au dotat ISU Giurgiu şi Direcţia de Apărare împotriva incendiilor Ruse cu echipamente mai mult decât necesare şi au reuşit, din nou, să acceseze 5 milioane de euro. Consiliul Judeţean Giurgiu şi Prefectura Ruse, prin echipele lor de proiecte, au câştigat un nou proiect european, de această dată, banii fiind folosiţi, la Giurgiu, pentru crearea unei baze tehnico-materiale pentru creşterea vitezei de răspuns în situaţii de urgenţă”.

Aceasta va cuprinde: garaj pentru autospeciale, staţie ITP, atelier pentru întreţinere şi reparaţii dotat corespunzător, spaţii de simulare a condiţiilor de intervenţie pentru antrenamentul servanţilor şi al paramedicilor, vestiare, grupuri sociale, spaţii administrative.

Miercuri, 14 iunie, la CJ Giurgiu, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului denumit „Investiţii pentru o regiune sigură: Judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse”- ISR. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare de peste 5 milioane de euro.

La conferinţa de astăzi a participat o delegaţie bulgară condusă de noul prefect de Ruse, Galin Grigorov, cei doi subprefecţi, reprezentanţi ai Direcţiei de Apărare Împotriva incendiilor Ruse şi conducerea Asociaţiei Euroregiunea Danubius. De la Giurgiu, au fost cei din echipa de proiect, vicepreşedintele CJ Lucian Corozel şi reprezentanţi ai ISU Giurgiu, conduşi de colonelul Emil Apostol.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu Lucian Corozel i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în realizarea proiectului.

Proiectul ISR va veni în beneficiul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, este un proiect ce va asigura dezvoltarea capacităţii logistice prin dimensionarea spaţiilor pentru depozitarea, păstrarea şi verificarea tehnicii de intervenţie. Investiția „Bază tehnico-materială pentru creșterea vitezei de răspuns în situații de urgență” va conduce la reducerea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă, creşterea duratei de viaţă a autospecialelor de intervenţii, reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţia autospecialelor etc.”, a spus Lucian Corozel

Mulţumiri a adresat şi prefectul districtului Ruse, Galin Grigorov.

„În numele meu, al colegilor mei din Prefectură, dar şi al întregii administraţii din Ruse, vă mulţumim pentru implicare şi vă dorim să aveţi succes în cadrul acestui proiect. Sunt sigur că va avea un parcus bun, la fel ca toate celelalte proiecte pe care le vom face împreună. Vă dorim mult succes şi ne bucurăm că suntem parteneri şi că putem face multe lucruri bune împreună”, a spus Grigorov.

Managerul de proiect, Miruna Eftimiu, a amintit, la rând său, că acest proiect este o continuare a unei colaborări începute acum 15 ani.

„Acest proiect este o continuare a activităţii comune între Consiliul Judeţean Giurgiu şi Prefectura Ruse, începute în urmă cu 15 ani, prin înfiinţarea Asociaţiei Euroregiunea Danubius. Cele două instituţii, în perioada menţionată, au reuşit să finalizeze mai mult de 10 proiecte comune. Îi mulţumim pentru asta în primul rând doamnei Lili Ganceva”, a subliniat Eftimiu.

Lili Ganceva, directorul Euroregiunii Danubius, le-a transmis celor prezenţi că este o zi emoţionantă pentru ea.

„Aceasta şi pentru că este prima întâlnire între noua conducere a Prefecturii Ruse şi cea a Consiliului Judeţean Giurgiu. Anterior acestui moment, am avut o întâlnire neformală cu reprezentanţii de la vârf ai CJ Giurgiu şi am stabilit că pe viitor vom face chiar mai mult decât am reuşit până acum. Vom face eforturi să mai adăugăm şi alte proiecte la tot ce am obţinut până acum. În cei 15 ani de cooperare, s-au format prietenii, am încheiat multe parteneriate şi ştiu că multă lume ne invidiază pentru realizările celor două instituţii. Vreau să îi felicit şi pe cei care lucrează în ISU Giurgiu, respectiv Direcţia de Apărare împotriva incendiilor, pentru că sunt oameni extraordinari şi care alcătuiesc o mare familie”, a afirmat Ganceva.

A luat cuvântul şi colonelul Emil Apostol, şeful ISU Giurgiu.

„Pentru mine azi este o zi fericită pentru că am plecat de la o idee şi uşor-ulor vedem cum punem în practică planurile noastre comune. Şi noi, dar şi colegii pompieri din Ruse am reuşit să fim înaintea multor altora prin dotările obţinute cu fonduri europene. Comunitatea europeană a pus un sac cu bani în mijlocul Dunării şi a spus, dacă vreţi să-i luaţi, trebuie să lucraţi împreună. Dincolo de proiecte, însă, cred că cel mai mare câştig al colaborării noastre este că suntem prieteni. Mulţumim, de asemenea, Consiliului Judeţean, domnilor Mina şi Corozel pentru tot sprijinul, dar şi Mirunei Eftimiu, domnului Mardale, sunt o echipă extraordinară şi muncesc mult pentru ca un vis să se transforme în realitate. Dacă ar fi să existe un simbol al prieteniei dintre Ruse şi Giurgiu, acela ar fi… Lili Ganceva”, a zis Emil Apostol.

Şi şeful Direcţiei de Apărare împotriva incendiilor şi Protecţie Civilă Ruse, Dimitir Pavlov s-a declarat bucuros de noua reuşită. „Este o onoare şi bucurie să vorbim despre un nou proiect câştigat. Am reuşit împreună să facem multe proiecte foarte bune, vă mulţumim tuturor pentru toate eforturile şi sunt convins că şi viitoarele proiecte vor fi la fel de importante şi le vom câştiga”, a zis Pavlov.

Consilier în cadrul Direcţiei de Integrare, Nicu Mardale a vorbit, de asemenea, despre noul proiect în contextul succeselor întregistrate anterior de Giurgiu şi Ruse. „Acesta este al patrulea proiect ce este implementat cu partenerii bulgari în domeniul situaţiilor de urgenţă. Am obţinut, în trecut, fonduri pentru achiziţionarea de echipamente necesare pompierilor, dar, la Giurgiu, a fost construit şi Centrul Transfrontalier de Comandă. Prin acest nou proiect de concretizează o altă nevoie stringentă pentru ISU Giurgiu şi încheiem, aşadar, o nouă etapă din înzestrarea Inspectoratului. Toate aceste eforturi, altături de implicarea primarilor din judeţ, au condus la faptul că, în acest moment, din punctul meu de vedere, cel puţin, ISU Giurgiu este printre cele mai bine dotate din ţară şi nu ne vom opri aici”, a spus Mardale.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră iar durata proiectului este de 36 de luni.

Investiţia de la Giurgiu va putea fi folosită de cele şapte subunităţi de intervenţie din zona de competenţă a judeţului Giurgiu şi personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, precum şi de instituţiile partenere din România şi Bulgaria.

Totodată, vor fi achiziţionate, printre altele, şi un atelier mobil pentru întreţinere şi reparaţii autospeciale, autospeciale/echipamente de intervenţie în situaţii de urgenţă iar partenerul bulgar va realiza o investiţie constând în reabilitarea a patru corpuri de clădire aparţinând primei staţii de pompieri din Ruse.

 

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.