Şi senatorul Cristian Marciu, dar şi deputatul Elena Dinu au transmis, în plen, o întrebare, respectiv interpelare pe acest subiect.

Interpelarea Elenei Dinu are ca titlu „Deficitul de muncitori calificați cu care se confruntă România” şi este adresată ministrului Educaţiei Pavel Năstase.

„Domnule Ministru,

Dacă până acum câțiva ani marea problemă în România era lipsa locurilor de muncă, acum constatăm că ne confruntăm cu cel mai acut deficit de muncitori calificaţi raportat vreodată.

Salariile mici și distrugerea zonelor industriale i-au determinat pe mulți să părăsească țara sau să se recalifice, iar închiderea multor școli profesionale a făcut să nu mai avem alte generații care să le ia locul.

Într-un sondaj de opinie pe care Camera de Comerț și Industrie a României l-a făcut în rândul antreprenorilor, se arată că găsirea forței de muncă a devenit principala grijă a mediului de afaceri din România. Companiile nu cer doar absolvenți de facultate, ci și tineri specializați în școli profesionale, iar posturile care sunt din ce în ce mai greu de ocupat sunt cele destinate meseriaşilor calificaţi, urmate de cele pentru muncitori și ingineri.

În acest sens pot să dau un exemplu chiar din județul Giurgiu, unde un agent economic, a fost nevoit să aducă forță de muncă de la 100 de kilometri distanță deși ”resuscitase” o unitate industrială de tradiție în oraș. Și mai pot să amintesc de fermierii care se plâng de lipsa tractoriștilor capabili să conducă utilajele moderne pe care le achiziționează. Sunt situații pe care mulți angajatori le reclamă.

Este clar că în acest moment România nu are o şcoală profesională funcţională, cu bază materială necesară instruirii practice dar nici profesori calificați care să-i școlarizeze.
În această situație, intervenția eficientă și strategică a statului în domeniul reformei învățământului profesional și tehnic a devenit absolut necesară.

PSD a plasat problematica reformei învățământului profesional și tehnic ca prioritate în programul său de guvernare, aceasta materializându-se printr-o serie de măsuri și acte normative aflate deja în procedură parlamentară.

Este clar că învățământul profesional nu se poate dezvolta decât pe un parteneriat activ cu mediul de afaceri, pe baza cerințelor pe piața muncii.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să-mi precizați care este strategia ministerului pe care îl conduceți cu privire la planificarea educațională și dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, ca cerință esențială pentru creșterea gradului de angajare a tinerilor și pentru a răspunde cerințelor de pe piața forței de muncă.
Aştept răspuns scris”, a transmis Elena Dinu.

 

„Necesitatea modificării legislației în domeniu vizând introducerea bacalaureatului profesional pentru absolvenții de liceu”- este titlul întrebării senatorului Cristian Marciu şi este adresată tot ministrului Educaţiei.

 

„Având în vedere situația națională, în care între anii 2011-2016  aproape 400.000  elevi nu au promovat examenul de bacalaureat, vă rugăm să ne precizați dacă  se impune o inițiativă   legislativă vizând introducerea bacalaureatului profesional pentru absolvenții de liceu .

Intrebarea survine atât ca urmare a unor audiențe de la biroul senatorial din Giurgiu,  dar și în urma unor discuții din teritoriu cu  electoratul  din județul Giurgiu  – care s-a arătat atras  de această posibilitate.

Solicit răspuns în scris”, a spus Marciu în textul întrebării sale.

                                              

                           

Surse parlamentare ne transmit că şi senatorul Niculae Bădălău a susţinut o declaraţie politică pe aceeaşi temă şi o vom publica atunci când vom intra în posesia acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.