Senatorul giurgiuvean Cristian Marciu a transmis, recent, în plenul Senatului, o declaraţie politică al cărei text îl redăm aici integral:

„Programul de sustinere a producţiei de tomate în spații protejate, introdus în România pe următorii 8 ani , beneficiază în anul 2017  de o valoare alocată de 40 de milioane de euro.

Programul de sprijin pentru tomate românești reprezintă o măsură de contracarare a importurilor, dar şi de asigurare a necesarului de consum intern din producția autohtonă pentru populaţie și de creare de noi locuri de muncă . El se adresează în egală măsură atât producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, dar și producătorilor agricoli persoane juridice.

Prin program, producătorii agricoli din România beneficiază de ajutoare anuale de până la 3.000 de euro/beneficiar/an, respectiv  13.481,4 lei/ beneficiar/ an – pentru o mie de metri pătrați cultivați cu tomate în spatii protejate –  sere, solarii .

În cadrul programului, la nivel național sunt înregistrați astăzi circa 6.000 producători de tomate. Cu cei peste 1.000 de  producători înregistrați la 1 iunie 2017,   județul Giurgiu se situează pe primul loc  la nivel național și putem afirma, pe drept cuvânt, că JUDEȚUL GIURGIU A DEVENIT TĂRÂMUL CULTIVATORILOR DE ROȘII.

Sunt de interes următoarele date privind producătorii agricoli de tomate înregistrați în județul Giurgiu :

  • din Colibași – 482, Vărăști – 190, Comana – 60, Gostinari – 60, Valea Dragului – 61, Hotarele – 20, Adunații Copăceni – 15 . Există și solicitări mai reduse ,  însă cu tendințe crescătoare  – având în vedere că recent, prin Hotărâre de Guvern s-a mărit termenul limită de depunere a documentației pentru subvențiile vizând cultivarea roșiilor în spații protejate  de la 31 mai la 15 iunie. Vorbim aici,  deocamdată,  de aplicanți din următoarele  unități administrativ-teritoriale: Ulmi, Călugăreni, Băneasa, Isvoarele,Greaca, Letca, Grădinari, Buturugeni, Vedea, Izvoarele, Gogoșari, Schitu, Stănești dar și din orașele  Mihăilești și  Bolintin Vale.

Desigur că,  dacă Giurgiu este primul la nivel national și dacă aproape 50% din producătorii înregistrați în județul Giurgiu provin din comuna Colibași, astăzi acestora trebuie să le alocăm și o atenție suplimentară!

Care este secretul de la Colibași?  

  • La Colibași, 2.000 de locuitori trăiesc de pe urma acestei activități transmise din generație în generație. În trecut până și specialiștii Institutului de la Vidra se minunau de producțiile obținute de legumicultorii din Colibasi!
  • Astăzi tradiția continuă și nu există niciun petic de pământ nelucrat!
  • Nu există termenul pârloagă, legumicultorii nu înțeleg cum alții pot lăsa pământul pe care ei îl exploatează la maximum,  nelucrat!
  • Legumicultorii dețin solarii și sere pe o suprafață de patru sute de hectare și au convenit să se organizeze într-o cooperativă, pentru a-și putea valorifica mai bine pe piață marfa obținută.
  • Astfel că, la finele lunii februarie 2017, a fost constituită Cooperativa BIOPROD, din localitatea Colibași, județul Giurgiu, prin intermediul căreia sătenii vor să comercializeze productia, dar și să realizeze investiții importante pe întreg fluxul, începand de la producție, până la procesare.
  • Cooperativa BIOPROD are în plan construirea unui sediu și a unui depozit de legume finanţat din resurse proprii. Construcţia urmează a se finaliza în lunile iulie-august, iar dotarea depozitului va fi făcută prin accesarea de fonduri europene, prin măsuri din PNDR 2014 -2020.
  • Numărul membrilor Asociatiei Bioprod Colibaşi va crește în viitor, atât cu legumicultori din localitate, cât și din satele învecinate. Primarul spune că vrea ca toți cei 500 de legumicultori din Colibași să ajungă să fie membri în viitor. Din cauza unor restricții de ordin legislativ, legumicultorii care au accesat programele din PNDR (submăsura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri) nu au putut să devină membri ai cooperativei. Oficialii de la Agricultura spun că această problema s-a rezolvat, iar peste un an se vor putea inscrie noi membri.

Programul va  permite tuturor beneficiarilor obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora. De asemenea va contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativa şi calitativă a producţiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.

 

Vă mulțumesc!

 

SENATOR DE GIURGIU  CRISTIAN MARCIU”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.