Sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a găzduit miercuri, 24 mai, seminarul „Integritatea și prevenirea corupției în sectorul public”, organizat de Consiliul Judeţean Giurgiu, în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie- Serviciul Judeţean Giurgiu.

La seminar au participat reprezentanții grupurilor de lucru de integritate din cadrul Consiliului Județean Giurgiu, instituțiilor subordonate și unităților administrativ teritoriale de pe raza județului Giurgiu, dar şi reprezentanţii Direcției Generale Anticorupție, Centrului de Resurse Juridice și Centrului de Cercetări Avansate în Management și Etică Aplicată.

Temele dezbătute au fost: managementul riscurilor de corupţie în Ministerul Afacerilor Interne, lobby-ul şi traficul de influenţă pe înţelesul profesioniştilor din administraţia publică, Sistemul de Management Anticorupţie la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice.

Comisarul şef de poliţie, şef al Serviciului Anticorupţie Giurgiu, Marius Gavrilă a declarat: „Îmi exprim speranţa că fiecare dintre dumneavoastră veţi atinge scopurile pentru care aţi venit la acest seminar. Ca reprezentant al Direcţiei Generale Anticorupţie vă pot spune că o să vă prezentăm bunele practici în ceea ce priveşte metodologia şi evaluarea, implementarea Strategiei Anticorupţie, cu speranţa că semnarul o să constituie un instrument de lucru util”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Lucian Corozel le-a transmis celor prezenţi următoarele:

„Lupta anticorupţie nu reprezintă un scop în sine, ci este singurul instrument pe care împreună şi fiecare în parte îl putem folosi pentru obţinerea unei societăţi mai sigure şi mai dezvoltate din punct de vedere economico-social. Din această perspectivă, Consiliul Judeţean Giurgiu, în calitate de autoritate cu rol de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, dispune măsurile necesare pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ, la nivelul municipiului şi judeţului Giugiu, asumând, recunoscând şi sprijinind toate principiile şi obiectivele Strategiei Naţionale Anticorupţie”.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 583/2016 a fost aprobată Strategia naţională anticorupţie pe perioada 2016-2020,  seturile de indicatori de performanţă,  riscurile asociate obiectivelor şi măsurilor din strategie şi sursele de verificare,  inventarul măsurilor de transparenţă instituţională şi de prevenire a corupţiei, indicatorii de evaluare, precum şi standardele de publicare a informaţiilor de interes public.

 Scopul SNA 2016-2020 este promovarea integrităţii, prin aplicarea riguroasă a cadrului normativ şi instituţional în vederea prevenirii corupţiei în România. Documentul are un caracter multidisciplinar şi este adresat tuturor instituţiilor publice reprezentând puterea executivă, legislativă şi judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile.

         În vederea implementării Sistemului de management anticorupție la nivelul Consiliului Județean Giurgiu, conform prevederilor  HG nr. 583/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020, a seturilor de indicatori de performanţă, a riscurilor asociate obiectivelor şi măsurilor din strategie şi a surselor de verificare, a inventarului măsurilor de transparenţă instituţională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public la un grad sporit de performanță, coroborat cu prevederile Ordinului nr.400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean Giurgiu are în implementare Protocolul de colaborare încheiat cu Direcția Generală Anticorupție, în vederea implementării de activități ce au drept obiectiv promovarea unor mesaje cu conținut informativ-preventiv anticorupție și pentru diversificarea canalelor de informare a societății civile.

Sursă: Pagina de Facebook a CJ Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.