Comunicat de presă Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu:

„Sarteano, oraş istoric din provicia italiană Toscana a fost, între 31 martie şi 12 aprilie 2017, gazda celei de a patra ediţii a proiectului european socio-cultural TCFT – “Libertatea totală a adevărului”.

Aflat pentru prima oară în istoria sa într-un mare proiect cultural european, Teatrul „Tudor Vianu”, prin managerul său Cosmin Creţu, a reprezentat oraşul în întâlnirile cu artişti şi personalităţi culturale internaţionale, în special cu cei din regiunea Valdichiana  (10 comune toscane asociate sub preşedinţia primăriei din Sarteano), stabilind relaţii de colaborare şi schimburi culturale ce se vor concretiza în viitorul apropiat.

Aceste contacte cu oameni extraordinari, fie ei profesionişti ai scenei sau doar oameni motivaţi şi creativi care iubesc arta dar  care sunt şi conştienti de responsabilităţile lor sociale, oferă oraşului nostru un început promiţător în a deschide şi dezvolta colaborări cu arta şi cultura contemporană europeană şi nu numai” – spunea Cosmin Creţu la plecarea sa din Sarteano.

Un loc unic în aceste întâlniri l-au ocupat atelierele  trupei Finger Theater din Tbilisi, atelierele Arrischianti, cele ale artiştilor de teatru de stradă Schabernack şi mai ales întâlnirea cu  cei din Teatro Povero din Monticchiello – un fabulos şi unic teatru comunitar născut după al doilea război mondial din dorinţa şi hotărârea celor 300 de locuitori ai săi de a-şi juca pe scenă propria lor istorie şi de a pune în dezbatere publică problemele lor directe, emoţionante şi stringente.

În prima zi cei peste 100 de tineri din şapte ţări au fost primiţi în piaţa centrală de primarul oraşului, iar seara trupa de teatru locală Arrischianti a oferit un spectacol în sala teatrului municipal – o adevărată bijuterie construită după celebrul Scala Di Milano.

Francesco Landi, primarul oraşului Sarteano, spunea la întâlnirea cu tinerii: „…vor interacţiona cu locuitorii oraşului şi vor deveni ambasadorii noştri în lume, povestind şi descriind experienţa trăită la noi. Aceasta este Europa care place: cea care deschide minţile, face să se întâlnească culturi diferite şi le face să coexiste generând în continuare o dezvoltare armonioasă”.

După celelalte ediţii găzduite de Bosnia şi respectiv de Marea Britanie, Italia a oferit TCFT două săptămâni în care artişti consacraţi şi tineri lideri de comunităţi din Bosnia, Georgia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România şi Serbia au participat împreună la ateliere, discuţii, vizite şi schimburi interculturale. Proiectul, aflat la ultima sa ediţie sub această formă, a promovat necondiţionat principiul accesibilităţii  publicului la artă indiferent de pregătire, rasă, dizabilităţi, sex sau vârstă.

Partenerul român al proiectului – Asociaţia culturală VBC – a invitat anul acesta o echipă formată din artişti şi tineri români din Bucureşti, Cluj şi Giurgiu, dar şi Londra.  Tinerii s-au întâlnit şi au lucrat împreună cu colegii lor europeni în ateliere de Animaţie, Teatru, Muzică, Dans, Parkour, Poezie, Arte Vizuale şi Spoken Word conduse de ei sau de specialişti internaţionali.

Autor al conceptului  TCFT şi manager al acestui proiect, Tina Golden Lee preciza, vorbind despre Asociaţia VBC şi participanţii români:  « …contribuţiile lor artistice şi culturale au fost întotdeauna de cel mai mare calibru, în special cele ale tinerilor artişti care participă cu talentul şi capacităţile lor….».

Celebra trupă Fingers Theatre din Tbilisi (Georgia) a maestrului Beso Kupreishvili (vezi foto) şi-a arătat disponibilitatea de a prezenta spectacolele lor publicului din România; la fel şi Laboratorul de Teatru al companiei Arrischianti din Sarteano condusă de regizoarea, coregrafa şi scenografa Laura Fatini.

În urma întâlnirilor şi lucrului în atelierere din Sarteano, trupa Fingers Theatre şi cea a Laurei Fantini au acceptat invitaţia lansată de Cosmin Creţu, pentru Festivalul Internaţional al Teatrelor Dunărene din această toamnă!

Bucureşti, 8 mai 2017″

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.