Senatorul giurgiuvean a transmis acest mesaj în cadrul unei declaraţii politice făcute, în această săptămână, în plenul Senatului. Redăm şi noi integral declaraţia menţionată.

„Stimaţi colegi, bilanţul celor 100 de zile de Guvernare PSD şi ALDE ne arată că suntem, din punct de vedere economic, pe un trend ascendent. Avem o creştere economică substanţială, avem măsuri sociale aplicate în toate domeniile şi ale căror efecte se resimt. De asemenea, vorbim, iată, despre dezvoltarea comerţului, a industriei şi, nu în ultimul rând, despre reducerea şomajului, toate efecte ale unei bune guvernări. Totuşi, rămâne problema satului românesc, mai cu seamă aceea a dezvoltării localităţilor într-un ritm cât mai rapid, astfel încât să recuperăm timpul pierdut în anii în care se făceau investiţii inutile sau nu se făceau deloc.

Judeţul Giurgiu, de exemplu- ca de altfel multe dintre judeţele din sudul ţării-, are foarte mult de recuperat la acest capitol. Încă mai sunt localităţi fără apă curentă, fără drumuri asfaltate, nu mai vorbesc despre canalizare sau gaze naturale, sunt şcoli nemodernizate sau dispensare medicale, în clădiri foarte vechi. Primarii fac eforturi susţinute pentru a putea duce la bun sfârşit tot ceea ce au promis oamenilor că vor face. Şi aici, avem, din fericire, soluţii ce pot conduce la realizarea obiectivelor. Una dintre cele mai importante soluţii este, fără îndoială, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aflat în cea de-a doua etapă de derulare. Aşa cum a recomandat inclusiv Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, la toate întâlnirile cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din ţară, primarii au trebuit, însă, să-şi prioritizeze proiectele.

Este foarte important ca edilii să ţină cont de toate criteriile pe care proiectele lor trebuie să le respecte, pentru a intra la finanţare. Recent, la Brăila, ministrul Sevil Shhaideh a anunţat că au fost depuse, per total, peste 12.000 de cereri de finanţare, în valoare de peste 70 de miliarde de lei. Această sumă, însă, este cu mult peste bugetul alocat, adică 6,6 miliarde euro, credite de angajament și 22,2 milioane euro, credite bugetare.

Ministerul Dezvoltării a început deja etapa de evaluare a investițiilor propuse şi vor fi selectate în jur de 9.500. La nivelul judeţului Giurgiu, au fost depuse câte două sau trei proiecte pe fiecare comună, pentru drumuri, şcoli, chiar iluminat public, şi sper că vor intra la finanţare cât mai multe dintre acestea.

Reamintesc faptul că printre obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul PNDL trebuie să vizeze lucrări de realizare, extindere, reabilitare, modernizare, respectiv de dotare, pentru sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, unităţi de învăţământ, unităţi sanitare, drumuri publice, dar şi obiective culturale de interes local.

Pentru investiţiile ce nu vor fi finanţate cu fonduri de la bugetul de stat, îmi exprim speranţa că primarii giurgiuveni, ca şi colegii lor din toată ţara, vor corela proiectele depuse pe programe naţionale cu cele pentru a obţine fonduri europene. De altfel, şi la nivelul Ministerului Dezvoltării, eforturile se concentrează şi pe obținerea acreditării autorităților de management ale programelor europene gestionate de MDR și lansarea apelurilor de proiecte planificate pentru acest an.

Senator Niculae Bădălău”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.