Cu aroma inegalabilă a unei grădini pline cu lalele şi pomi fructiferi înfloriţi, în faţa unei bisericii speciale, construite în anii 1600, cu micuţi îmbrăcaţi în straie populare româneşti, cu tineri preocupaţi de tot ce e simplu şi frumos şi cu dascăli care se preocupă să nu lase să se piardă tradiţii şi obiceiuri. Într-o aşa atmosferă specială se desfăşoară, de 9 ani încoace, un Festival special denumit „Mugurel de Sălcioară”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale(CJCPCT) Giurgiu- condus de profesor Carmen Peţanca-, împreună cu Primăria Hereşti şi parohia bisericii din localitate.

Festivalul este special din mai multe puncte de vedere, dar poate cel mai important este acela referitor la repertoriul participanţilor. Probabil că puţini ştiu că în judeţul Giurgiu, în anumite comune, se merge cu colindul în Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoare premergătoare Floriilor. Copiii şi tinerii din sate precum Pietrele, Iepureşti, Valea Dragului, Hereşti, Vărăşti, Bila, Greaca, se îmbracă în straiele cele mai frumoase, fetele îşi pun flori în păr, iar băieţii salcie la spate, şi pornesc pe uliţele localităţilor, oprindu-se la fiecare casă. În schimbul interpretării colindelor Buieniţul, Lazărul şi Sălcioara, ei primesc ouă crude- pe care părinţii lor le vor vopsi pentru Paşte-, dar şi dulciuri şi chiar bani.

Este, per ansamblu, o întreagă tradiţie a „Buieniţului”, în Hereşti, un colind, după cum spun reprezentanţii bisericii, ce marchează începutul primăverii. La festivalul „Mugurel de Sălcioară” vin şi copii care cântă în limba bulgară, iar colindele lor tradiţionale sunt în funcţie de categoria socială din care face parte cel care este colindat, dar şi în funcţie de copiii pe care îi are. Mai exact, la casele cu băieţi, se cântă ceva, la cele cu fete, altceva.

La evenimentul de sâmbătă, 8 aprilie, au fost şi invitaţi speciali, precum deputatul de Giurgiu, Elena Dinu, şi Paula Ivan, campioană olimpică la atletism.

I-am felicitat atât pe copiii participanţi la activitate, cat şi pe profesorii care îi îndrumă şi datorită cărora tradiţii atât de frumoase ale judeţului nostru nu sunt date uitării. M-am bucurat, totodată, să o întâlnesc pe campioana olimpică la atletism Paula Ivan, originară din Hereşti care a participat, de asemenea, la sărbătoarea comunei unde s-a născut.

Chiar dacă vremea a fost destul de rece, cu toţii ne-am simţit foarte bine. Felicitări organizatorilor Festivalului „Mugurel de Sălcioară” şi abia aştept ediţia de anul viitor!”, a scris, pe Facebook, ulterior, Elena Dinu.

De asemenea, au venit să cânte colinde de „Sâmbăta lui Lazăr” şi copii din Otopeni, micuţi din comunitatea bulgară din satul Bila, dar şi un vârstnic din Hereşti care le-a şi tradus celor prezenţi câteva dintre colindele bulgăreşti.

Ca în fiecare an, un grup de bikeri s-a oprit la Biserica din Hereşti pentru a-i asculta pe copii, le-au făcut poze şi i-au filmat.

Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost, desigur, împărţirea delicioaselor plăcinte de post, cum numai la Hereşti savurezi.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.