Au reuşit, într-un deceniu şi jumătate, să implementeze proiecte europene comune în domenii precum situaţii de urgenţă, infrastructură rutieră, cultură, turism, eco-business. Au reuşit, de asemenea, să intermedieze înfrăţirea mai multor primării din Giurgiu şi Ruse, dar şi să sprijine fermierii, producătorii autohtoni şi încheierea de parteneriate economice între firme din cele două regiuni. Membrii Asociaţiei „Euroregiunea Danubius” Giurgiu-Ruse se pot lăuda cu rezultate deosebite care-i fac invidioşi pe colegi de-ai lor din regiuni transfrontaliere de-a lungul graniţei româno-bulgare.

Ei s-au reunit astăzi, joi, 6 aprilie, la Prefectura Ruse, la o şedinţă festivă menită să celebreze cei 15 ani de activitate- ziua oficială a Euroregiunii Danubius va fi pe 9 mai.

La evenimentul de azi au venit, alături de reprezentanţii autorităţilor giurgiuvene şi bulgare, şi invitaţi de la nivel înalt, precum ambasadorul Bulgariei în România, Todor Churov, ataşatul comercial al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, Ivanylo Marinov, dar şi consilierul economic comercial al Ambasadei Românie la Sofia, Radu Moldovan.

Preşedintele Euroregiunii, prefectul de Ruse, Stefco Burdgiev, a transmis faptul că structura pe care a condus-o s-a transformat, practic, într-o instituţie, într-un parteneriat activ al autorităţilor din Giurgiu şi Ruse pentru realizarea proiectelor transfrontaliere.

„Am obţinut rezultate importante pe mai multe direcţii şi am reuşit crearea foarte multor parteneriate între primării din Giurgiu şi Ruse, dar şi între firme din cele două zone. S-au încheiat contracte între firme, au avut împreună evenimente culturale, expoziţii, am fost prezenţi la evenimentele importante din ambele zone. Euroregiunea Danubius este unică între structurile similare pe toată graniţa româno-bulgară”, a spus Burdgiev.

La rândul său, ambasadorul Bulgariei în România, Todor Churov, a punctat faptul că Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse a devenit un model de succes de-a lungul Dunării. „Este un model fructuos pentru atragerea fondurilor europene. Vă urez mult succes în activitatea viitoare comună şi vreau să vă asigur de întreaga mea preţuire a activităţii dumneavoastră, dar şi de întregul nostru sprijin pentru tot ceea ce aveţi nevoie. Noi, cei de la Ambasada Bulgariei în România, suntem la dispoziţia dumneavoastră!”, a spus Churov.

Felicitări a transmis şi Radu Moldovan: „Ruse şi Giurgiu cred că sunt două regiuni care pot fi model de cooperare, nu doar pe Dunăre, ci şi la modul general, între România şi Bulgaria. Salut administraţiile celor două regiuni şi o felicit pe doamna Lili Ganceva pentru tot ce a reuşit să întreprindă, ea fiind catalizatorul acestei Euroregiuni”.

 

„Permiteţi-mi ca, în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, care nu a putut să fie prezent azi, aici, să vă transmit felicitări pentru aniversarea celor 15 ani de existenţă. Euroregiunea Danubius reprezintă mai mult decât o colaborare, fiindcă a cimentuit o relaţie de prietenie între districtul Ruse şi judeţul Giurgiu. În cei 15 ani de existenţă, Euroregiunea noastră a marcat victorii importante. Menţionez că acestea nu ar fi putut fi posibile fără implicare totală a doamnei director, Lili Ganceva. Între judeţul Giurgiu şi districtul Ruse s-au creat multiple legături de colaborare în domenii precum situaţii de urgenţă, afaceri, ecologie, sănătate, agricultură, administraţie publică, cultură şi educaţie sau logistică transfrontalieră. Sunt astăzi aici şi în calitate de preşedinte al Comisiei mixte pentru agricultură- care a aniversat recent 7 ani de activitate. Iată un alt mod prin care noi, membrii Euroregiunii Danubius, am ales să susţinem fermierii, producătorii locali şi oamenii de afaceri din regiunea noastră”, a spus şi vicele Lucian Corozel.

Despre fiecare proiect transfrontalier câştigat de CJ Giurgiu şi Prefectura Ruse, despre înfrăţirile între primării, despre evenimentele comune, parteneriate, deplasări, despre tot ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani a vorbit Lili Ganceva, în raportul de activitate.

La final, cu lacrimi în ochi, directorul Euroregiunii a spus: „Doresc să le mulţumesc pentru tot prietenilor mei din Giurgiu şi Ruse, colegilor, membrilor Euroregiunii, mass-media. Au trecut 15 ani plini cu realizări, cu proiecte, cu succese pe care doar împreună le-am realizat. Pentru că doar împreună suntem puternici”.

Tot la şedinţa de astăzi a fost prezentat raportul anual de activitate şi al balanţei contabile pentru anul 2016, dar a fost aprobat şi proiectul de buget pentru 2017. Totodată, prefectul Stefco Burdgiev a predat preşedinţia Asociaţiei şeful CJ Giurgiu, Marian Mina.

Printre cei care au mai făcut parte din delegaţia giurgiuveană prezentă azi, la Ruse, se numără efi ai unor direcţii ale CJ Giurgiu, Nicu Mardale, Miruna Eftimiu, Dana Burcea, dar şi directori ai institiţiilor subordonate, precum Carmen Peţanca- Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Giurgiu, Dan Mucenic- Bibilioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu”, Elsa Joanţă- adjunctul Teatrului „Tudor Vianu”, Ionuţ Gheorghe- Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”. De asemenea, au participat la eveniment mai mulţi primari giurgiuveni.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

 

2 COMENTARII

  1. Multumesc Catalina ca ai „povestit” de noi.Iti urez multa sanatate si sa fii in continuare alaturi de activitatea noastra.
    Lili Ganceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.