Despre acest subiect a vorbit, într-o recentă conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD Giurgiu, deputatul Elena Dinu.

Ea a amintit faptul că printre cele mai noi măsuri luate de Guvernul PSD-ALDE pentru stimularea producţiei agricole autohtone se numără garantarea de către stat a 80% din valoarea creditului luat de fermieri pentru cumpărarea de terenuri.

„Astfel, în baza unei Ordonanţe date săptămâna trecută, fermierii autohtoni pot beneficia de credite ieftine atât pentru cumpărarea de terenuri, cât şi pentru asigurarea capitalului de lucru şi a investiţiilor aferente.

10.000 de societăţi din agricultură pot beneficia de această măsură ce are drept obiectiv creşterea cu 10% a producţiei interne.

Restul de 20% din creditul menţionat va fi garantat de către fermieri prin terenul achiziţionat. De menţionat este şi că aceste credite vor fi acordate la o dobândă de maximum 2% peste ROBOR iar comisionul de garantare va fi redus de la 3,8 la 2%”, a declarat Dinu precizând că pentru fiecare fermier plafonul este de până la 3 milioane de euro.

O altă măsură din sectorul agricol se referă la calendarul lansării măsurilor pentru fonduri europene în 2017, iar una dintre cele mai solicitate – „Sprijin poentru instalarea tinerilor fermieri” va fi funcţională din luna aprilie a acestui an.

„În baza măsurii amintite, producătorii agricoli, cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili pentru a accesa până la 50.000 de euro, sumă integral nerambursabilă”, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al PSD Giurgiu.

Deputatul Elena Dinu a vorbit şi despre măsura ce prevede că proprietarii de terenuri, inclusiv cei din judeţul Giurgiu, pot primi de la stat subvenţii pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite.

„Pentru aceasta trebuie ca, până la 31 martie, să depună la APIA solicitări în cadrul Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”. Proprietarii de terenuri agricole care solicită acest ajutor vor primi, în primul an la înfiinţarea pădurii, câte 6.000 de euro de hectar, iar în următorii ani, câte 2.700 de euro de hectar pentru întreţinere. Sprijinul financiar constă în plata contravalorii costurilor standard per hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole şi ulterior, îngrijirea lor”, a subliniat Elena Dinu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.