Preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a făcut această declaraţie luni, 13 martie, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, în contextul motivării deciziei Curţii Constituţionale de vinerea trecută, notează presa centrală.

„Vreau să mă refer la motivarea deciziei Curții Constituționale de vineri care, dincolo de alte considerente, statuează un lucru despre care noi toți vorbim de foarte mulți ani, anume stabilește o delimitare clară între oportunitate și legalitate și nu e vorba numai de miniștri, e vorba inclusiv de primari, de restul aleșilor locali.

Pentru că, de mult prea multe ori, majoritatea instituțiilor publice de control din România — Curtea de Conturi, parchete, alte instituții — au venit să întrebe primarul de ce au făcut drumul ăla și nu celălalt drum sau de ce a făcut acea investiție și nu cealaltă investiție. Cred că această decizie a CCR ar trebui să fie luată în seamă în mod serios. (…) Primarul trebuie să răspundă doar în ceea ce privește legalitatea, nu poate să fie controlat în ceea ce privește oportunitatea”, a spus Dragnea, precizând că „există instrumente de control pentru primari, anume cetățenii care i-au ales, instrumentul referendumului sau votul”.

„Atâta timp cât în Constituție spune că își exercită suveranitatea prin structurile sale constituite prin alegeri libere și corecte, din câte îmi aduc aminte și primarii sunt rezultatul unor alegeri libere și corecte, deci și primarii sunt parte a suveranității poporului român. Deci orice atac dincolo de legalitate împotriva primarului e de fapt un atac asupra comunităților pe care le reprezintă primarul respectiv”, a mai spus Dragnea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.