Viceprim-ministru al României, ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost luni, 6 martie, într-o vizită de lucru în judeţul Giurgiu, însoţit de secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Adrian Gâdea, dar şi de ministrul Transporturilor, giurgiuveanul Răzvan Cuc. Ulterior, li s-au alăturat şi parlamentarii Niculae Bădălău şi Elena Dinu.

Sevil Shhaideh a mers mai întâi la Consiliul Judeţean Giurgiu, unde a fost întâmpinată de preşedintele Marian Mina, dar şi de primarii giurgiuveni.

După o discuţie privată purtată cu reprezentanţii conducerii CJ Giurgiu, vicepremierul Sevil Shhaideh a mers la sediul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale(APDF) Giurgiu. Acolo a avut loc o întâlnire aplicată, pe tema programelor derulate prin Ministerul Dezvoltării, deci a priorităţilor majore pentru următoarea perioadă, dar foarte mulţi primari au luat cuvântul şi au expus problemele administrative cu care se confruntă pe această temă.

După discuţii care au durat circa două ore, vicepremierul Sevil Shhaideh alături de preşedintele CJ, Marian Mina, au susţinut o conferinţă de presă.

„Pentru noi este o mare bucurie să o avem în mijlocul nostru pe doamna vicepremier Sevil Shhaideh care are un merit uriaş în ceea ce priveşte realizarea celor 124 de proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din Giurgiu, pentru perioada 2015-2019.

Proiectele, în valoare de peste 560 de milioane de lei, sunt depuse de 54 de primării, iar din 2016 mai avem depuse alte şapte proiecte ce sperăm să fie gata până la finalul perioadei, acestea din urmă având o valoare de 26 de milioane de lei.

Încă de săptămâna trecută, în urma discuţiilor cu primarii din judeţ, am trecut la prioritizarea depunerii celor 54 de noi proiecte cu fonduri guvernamentale- pentru apă, canalizare, drumuri, unităţi de învăţământ. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Giurgiu, avem 11 astfel de proiecte depuse şi pe care le considerăm foarte importante.

Avem şi multe alte lucrări din anii precedenţi pe care, din păcate, fostul preşedinte nu le-a finalizat şi pe care sperăm să le ducem noi la bun sfârşit.

Îi mulţumesc încă o dată doamnei vicepremier Sevil Shhaideh pentru vizită, dar mai ales pentru că ne sprijină în activitatea noastră pentru dezvoltarea judeţului Giurgiu”, a spus preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

La rândul său, Sevil Shhaideh a declarat că este onorată să fie prezentă la Giurgiu, în rândul reprezentanţilor administraţiei publice locale.

„A fost o întâlnire tehnică la care au participat primarii giurgiuveni pentru a le prezent priorităţile Ministerului Dezvoltării pentru următoarea perioadă, dar şi pentru a-i sprijini în identificarea soluţiilor privind dezvoltarea locală. Am ascultat care este strategia judeţului, dar şi a fiecărei comune în parte, precum şi problemele pe care le întâmpină reprezentanţii administraţiei publice locale. Le-am prezentat edililor cele 10 servicii de bază, propuse conform Programului de Guvernare, pe care trebuie să ne axăm în următoarea perioadă: sistemele de apă-canalizare, şcoli, grădiniţe, creşe, drumuri, poduri, podeţe. Am vorbit, totodată, despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II.

În conformitate cu Programul nostru de Guvernare, în perioada 2017-2020 vor fi 5.000 de obiective noi pe domeniile amintite deja.  Am rugat primarii să prioritizeze investiţiile  şi să asigure aceste servicii de bază pentru că fără acestea, nu putem trece la o etapă următoare.

Totodată, am vorbit şi despre o a doua prioritate majoră, respectiv aceea a accesării fondurilor europene, propunându-ne, desigur, creşterea semnificativă a gradului de absorbţie. De asemenea, ca a treia prioritate majoră,am discutat despre reforma în administraţia publică, mai exact despre Codul Administrativ”, a declarat Sevil Shhaideh.

Întrebat care au fost problemele ridicate de primari, oficialul a precizat că au fost asemănătoare cu cele din alte judeţe.

„Mare parte dintre problemele ridicate de primarii giurgiuveni au fost ridicate de majoritatea edililor din celelalte judeţe vizitate de mine. Mă refer la asigurarea surselor financiare pentru cofinanţarea proiectelor europene şi în acest sens, primarii au reamintit despre posibilitatea contractării unor împrumuturi prin Trezorerie. Şi partea de avize a fost dezbătută, mai exact partea cu întârzieri în elaborarea acestora. Am luat act de acestea şi căutăm soluţii pentru eliminarea unor asemenea blocaje astfel încât proiectele depuse de autorităţile locale să fie realizate în timp optim”, a mai declarat Sevil Shhaideh.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

 

*Mai multe imagini de la evenimentul de azi găsiţi pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.