Sigur că facem haz de necaz, ni se potriveşte obiceiul, dar de data asta problema e foarte serioasă. Da, iar aceea a culturii e dramatică, de-a dreptul. 

Datele cuprinse în Barometrul de Consum Cultural 2015, fie acestea prezentate cu deosebit umor, sunt de groază, în esenţă:

 

Pornind de la statistici precum: 82% dintre români nu au mers niciodată la bibliotecă în ultimul an sau 65% din populaţia României nu a mers niciodată la teatru în ultimul an, atunci orice: colocviu, dezbatere, seminar sau fie şi-o discuţie tare aprinsă pe această temă nu poate fi decât binevenit.

O întâlnire- cum destul de rar auzi pe la Giurgiu- pe tema „Stării actuale a culturii în judeţul Giurgiu şi orientări de viitor” a avut loc astăzi, miercuri, 15 februarie.

Colocviul a fost organizat de şi la Teatrul „Tudor Vianu”, în Sala Lectură „bucuroasă” de oaspeţi de seamă.

Au venit să reamintească problemele din acest domeniu, dar şi să propună eventuale soluţii: directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, Carmen Peţanca, managerul Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, Ionuţ Gheorghe, cel al Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu”, Dan Mucenic, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea”, Virgil Peţanca. De asemenea, au participat la eveniment şi consilierul local Ilie Klement, preşedinte al Comisiei de cultură din cadrul CL, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gigi Oprişan, prefectul Lavinia Crişu, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Lucian Corozel, viceprimarul Ion Dragomir cultură.

Organizatorul colocviului, directorul Teatrului giurgiuvean, Cosmin Creţu, a spus, printre altele, că, în opinia sa, în condiţiile date, se impune din partea instituţiilor de cultură o atitutine proactivă, „agresivă” chiar pentru promovarea actului cultural. „Să vedem cum putem da mâna să-i facem pe cei de-afară să înţeleagă faptul că actul cultural este singura alternativă în acest oraş şi să încercăm să-i determinăm să vadă cultura nu doar ca pe un hobby”, a spus Creţu.

O radiografie pertinentă, bazată pe ani mulţi de experienţă în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor cultural-artistice în Giurgiu, a făcut managerul Centrului Cultural „Ion Vinea”, Virgil Peţanca.

Din punct de vedere financiar, veştile sunt foarte proaste, e ştiut. El a dat un singur exemplu, acela al vecinilor din Călăraşi al cărui Centru Cultural Local are un buget de vreo două ori mai mare decât bugetele tuturor instituţiilor de cultură din Giurgiu.

„Sigur, nu se pune problema de rea voinţă a ordonatorilor principali de credite, dimpotrivă, şi Consiliul Judeţean şi cel Local au sprijinit toate evenimentele culturale. Totuşi, Giurgiu este mic şi sărac, aceasta-i realitatea. Rolul nostru, al managerilor instituţiilor de cultură, este unul determinant, trebuie să facem totul pentru a nu lăsa steagul jos”, a spus Peţanca.

Pe de altă parte, el a atras atenţia asupra faptului că este esenţială atragerea şi promovarea valorilor giurgiuvene. „Rolul managerului este să coaguleze tot ce are potenţial cultural, fără să se teamă de concurenţă, trebuie să se lupte să motiveze acele valori(…), trebuie coagulată crema comunităţii locale, nu să îndepărteze artiştii valoroşi giurgiuveni. Şi, la fel de important este să cultivăm între noi, instituţiile de cultură, relaţii de colaborare pe principii de egalitate şi stimă. Acum, fiecare o face pentru fiecare!”, a punctat directorul Centrului „Ion Vinea”.

Ideile lui Peţanca, şi aceea de colaborare instituţională, dar mai ales aceea privind promovarea valorilor autohtone, au fost îmbrăţişate şi de directorul Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu”, Dan Mucenic.

El a amintit de „Biblioteca Giurgiuveană”, un proiect unic la nivel naţional.

„Obiectivul principal al Bibliotecii Judeţene este acela de scoatere la lumină a operelor scriitorilor giurgiuveni, acesta este una dintre ideile de bază ale planului meu de management. Suntem singura bibliotecă din ţară cu un asemenea proiect. Chiar dacă bibliotecile din Cluj, Iaşi, Timişoara nu au bugetul cât avem noi, nu au probleme financiare, dar nu au nici Bibilioteca Clujeană, Ieşeană…”, a spus, printre altele, Dan Mucenic.

Încurajări privind susţinerea financiară a actului cultural manifestat în toate formele sale au venit, firesc, de la reprezentanţii ordonatorilor principali de credite. Dar, e normal, se face atât cât se poate. Consiliul Judeţean şi cel Local vor ajuta în continuare Teatrul, Muzeul, Biblioteca şi Centrul de Conservare ori pe cel Local „Ion Vinea”, au spus responsabilii cu transmiterea mesajului sincer şi pozitiv. Numai că, oricâtă bunăvoinţă ar fi, un lucru este la fel de cert: cultura are posibilitatea să se autofinanţeze. Din păcate, însă, tot cultura s-a trezit într-un cerc vicios din care sperăm că va găsi, prin oamenii săi deosebiţi, cale să evadeze.

Pentru asta e nevoie de fiecare dintre noi. Şi, dacă putem să ajutăm cu ceva, eu zic că merită să o facem!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.