Au fost felicitaţi de reprezentanţii Ministerelor Agriculturii din România şi Bulgaria, dar şi de diverse asociaţii şi ONG-uri cu atribuţii în sectorul agricol, pentru tot ce au realizat pentru fermierii români şi bulgari. Membrii Grupului de Lucru Comun al Reprezentanţilor Agricultorilor din Giurgiu şi Ruse(GLAC Giurgiu-Ruse) au marcat, vineri, 10 februarie, 7 ani de activitate neîntreruptă, printr-o şedinţă susţinută la Consiliul Judeţean Giurgiu.

Este prima întâlnire din acest an iar cu această ocazie a fost reînnoit acordul de parteneriat în cadrul Grupului şi, totodată, preşedinţia GLAC Giurgiu-Ruse a fost preluată de vicepreşedintele CJ Giurgiu, Lucian Corozel, de la subprefectul de Ruse, Stanimir Stancev.

La eveniment au participat, aşadar, reprezentanţii Consiliului Judeţean Giurgiu, cei ai Prefecturii Ruse, cărora li s-au alăturat fermieri români şi bulgari, directori ai instituţiilor cu atribuţii în sectorul agricol, dar şi reprezentanţi ai primăriilor înfrăţite din judeţul Giurgiu şi districtul Ruse.

 „Au fost 7 ani de colaborare fructuoasă şi unică în agricultură, o colaborare realizată între districtul Ruse şi judeţul Giurgiu. De aceea, vă mulţumesc tututor pentru implicare şi eforturi şi, încă o dată, vă mulţumesc pentru această idee unică de-a lungul graniţei româno-bulgare! Pentru mine acest Grup de Lucru Comun este un punct foarte important în relaţia dintre Ruse şi Giurgiu şi îmi doresc să continue această colaborare fructuoasă privind sprijinirea fermierilor şi nu numai din ambele regiuni!”, a declarat prefectul de Ruse, Stefco Burdjiev.

Preşedinte al GLAC în 2016, subprefectul Stanimir Stancev, a luat cuvântul şi a spus că aşteaptă rezultate la fel de bune şi la noua conducere a structurii.

„Sper ca sub conducerea dumneavoastră, să discutăm multe teme, dar şi să facem lucruri practice pentru că trăim vremuri în care fermierii au destule probleme, şi în România, dar şi la noi. Ne dorim să lucrăm foarte bine şi de acum înainte şi sunt convins că spiritul acestui grup va fi păstrat de dumneavoastră!”, a subliniat Stancev.

La rândul său, Lucian Corozel le-a transmis felicitări tuturor celor care au contribuit la rezultatele GLAC.

 „Aţi reuşit un model unic de bună practică pe întreaga graniţă româno-bulgară. Consider, totuşi, că astăzi începem un nou capitol în ceea ce priveşte colaborarea transfrontalieră între Giurgiu şi Ruse şi, în calitate de preşedinte al GLAC vă asigur că judeţul Giurgiu va activa întotdeauna pentru a susţine performanţa transfrontalieră, astfel încât să putem vorbi despre dezvoltarea regiunii noastre(…). Am convingerea că împreună vom fi o echipă de succes şi vă asigur de întreaga mea disponibilitate pentru ca, şi pe viitor, relaţia dintre Giurgiu şi Ruse să fie la fel de bună”, a spus, printre altele, Lucian Corozel.

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a fost şi prezentarea bilanţului activităţii GLAC, pe 2016, făcută de către directorul executiv al Asociaţiei Euroregiunea Danubius, Lili Ganceva.

„Doresc să vă spun că sunt foarte mulţumită de tot ce am reuşit să facem în aceşti 7 ani şi ştiu că vom realiza foarte multe lucruri bune şi de acum înainte pentru locuitorii din Giurgiu şi pentru cei din Ruse”, a spus, în deschiderea buletinului informativ, Lili Ganceva.

Tot azi, au fost stabilite şi aprobate temele de discuţie în cadrul GLAC pe acest an, dar au fost şi mai multe prezentări făcute de directorul Direcţiei Agricole, Petra Ochişor, respectiv Costel Paterău- producător de îngrăşăminte organice.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Grupul de lucru comun al reprezentanţilor agricuturii din judeţul Giurgiu, România, şi districtul Ruse, Bulgaria(GLAC Giurgiu-Ruse) a fost înfiinţat în anul 2010 de către Consiliul Judeţean(CJ) Giurgiu şi Prefectura Districtului Ruse, pentru a facilita cooperarea în domeniul agriculturii în regiunea Giurgiu-Ruse.

Cu sprijinul Asociaţiei Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse, Grupul a organizat şi desfăşurat numeroase întâlniri în judeţul Giurgiu, România, şi districtul Ruse, Bulgaria.

Cooperarea în cadrul Grupului este realizată prin schimburi de informaţii tehnice şi de documentare, vizite de lucrur ale specialiştilor, fermierilor, consultare reciprocă privind problemele de interes pentru ambele părţi, consultanţă în vederea identificării de proiecte comune.

Pe parcursul celor 7 ani de activitate, GLAC Giurgiu-Ruse a primit felicitări din partea mai multor instituţii din domeniul agricol şi chiar de la ministerele de agricultură din cele două ţări, asigurând cadrul prin care multe firme din regiune şi-au extins reţeaua de colaboratori din ţara vecină şi nu numai.

Ministerul Agriculturii din România a folosit în luna iunie 2016 modelul GLAC Giurgiu-Ruse pentru a crea o comisie asemănătoare la nivel central.

Preşedinţia GLAC este asigurată, prin rotaţie, de către o persoană din conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu, respectiv Prefectura Districtului Ruse.

Din GLAC fac parte membrii permanenţi- specialişti în agricultură, afaceri şi finanţări nerambursabile, directori ai diverselor instituţii de agricultură din judeţul Giurgiu şi districtul Ruse- şi membri invitaţi, în funcţie de tematica stabilită şi aprobată de comun acord la începutul fiecărui an.

Secretariatul Grupului este asigurat de Serviciul Centrul de Afaceri Transfrontalier “Danubius” din cadrul CJ Giurgiu.

Vineri, 10 februarie, prin semnarea acordului pentru stabilirea cadrului de lucru necesar desfăşurării activităţii GLAC Giurgiu-Ruse, vor fi stabilite următoarele aspecte importante:

-Părţile vor coopera în domeniile: agricultură, alimentație, dezvoltare rurală, afaceri în agricultură, prin actiuni comune avand ca scop:

– Asigurarea de sprijin pentru cooperarea transfrontalieră de afaceri și promovarea unei imagini și identități regionale;

– Cooperarea în domeniul dezvoltării resurselor umane – dezvoltarea în comun a competențelor și cunoștințelor.

Acordul este încheiat până la 31 decembrie 2020 şi intră în vigoare la data semnării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.