Un alt punct care a încins „spiritele liberale” în şedinţa de joi, 9 februarie, a Consiliului Judeţean Giurgiu a fost proiectul suplimentar. Acesta a vizat prognoza repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Aşa cum era de aşteptat, Mihnea Boerescu a luat cuvântul.

A trecut repede peste faptul că nu face parte din comisia economică pentru a studia documentele privind repartizarea banilor. Dar a zăbovit asupra unui exemplu referitor la împărţirea banilor. Adică, lui Boerescu i se pare nedrept ca o comună mare, Bolintin Deal mai exact, cu număr de locuitori pe măsură şi cu multe multinaţionale pe metru pătrat ,a primit mai puţini bani decât … normal, comune mai mici fără posibilităţi. Fără supărare, dar asta este o gândire tipic PNL-isto-PDL-isto-extremistă.

Boerescu şi-a dat cu părerea referitor la cele trei criterii expuse mai sus ca fiind cele care ar fi stat la baza prognozei de împărţire a banilor(RON-ilor, a zis el), dar a fost muştruluit isteţ de către directorul economic al CJ, Florentina Stănculescu.

În primul rând, moneda naţională este leul şi nu RON-ul!”, a zis ea, subliniind că acele criterii despre care a vorbit Boerescu sunt cele stabilite de Finanţe la o altă împărţire a altor fonduri…

Şi atunci? Ce criterii au stat la baza „împărţirii” banilor ăstora, a insistat liberalul. Simplu, i s-a răspuns, prognoza repartizării a fost făcută, logic, în baza unor solicitări, a unor proiecte, a unui necesar, toate transmise de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale giurgiuvene. (Din păcate, însă, sumele acordate au fost mai mici decât cele cerute, în toate cazurile).

A intervenit domol fostul preşedinte al CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea(ALDE).

Aveţi indemnizaţie, domnule consilier Boerescu! V-am spus şi în mandatul trecut că din aceasta puteţi plăti specialişti ca să vă consilieze pe teme financiare, de exemplu(…). Legea nu impune criterii pentru această repartizare. Noi trebuie să împărţim banii cât mai echitabil, să ţinem cont de principiul solidarităţii, pentru că unele localităţi au posibilităţi, daraltele nici măcar bani de salarii pentru angajaţii primăriei”, i-a zis Mustăţea.

PNL-istul Boerescu i-a atras atenţia fostului şef de la partid că „principiul solidarităţii e unul comunist”.

Evident că Mustăţea l-a atenţionat că l-a „jignit gratuit”. Noroc că a intervenit diplomatic Constantin Basangiac(ALDE). „Cum vă ştiu eu grijuliu faţă de judeţ, domnule Boerescu, nu sunt ironic, nu puteţi compara Bolintin Deal cu Stoeneşti, acolo unde populaţia este îmbătrânită, unde multinaţionalele nu ajung…”, a zis Basangiac.

Colega de partid a lui Boerescu Georgeta Mihuţ i-a luat apărarea şi a spus că, totuşi, ar trebui un echilibru(?!), dar mai ales criterii clare de împărţire şi că, în unele cazuri, sprijinele de acest tip date comunelor mai puţin favorizate „nu au dus la un rezultat scontat”.

Poate fix de aceea, că „rezultatul nu a fost unul scontat”, toţi consilierii PNL prezenţi la şedinţă s-au abţinut la votul proiectul de hotărâre privind repartizarea atât de aşteptată a primelor fonduri către UAT-urile din judeţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.