Copii din Vărăşti, Gostinari, Letca Nouă, Ghimpaţi şi Găiseni, alături de părinţii sau de bunicii lor au participat, în perioada 30 ianuarie- 2 februarie, la activităţile cuprinse într-un program special derulat de Asociaţia Ovidiu Ro, în parteneriat cu autorităţile judeţene.

Vineri, 3 februarie, la sediul Consiliului Judeţean(CJ) Giurgiu a fost susţinută o conferinţă de final a acestui eveniment.

S-a vorbit despre program, în general, dar şi despre particularităţile de la nivelul judeţului nostru.

În primul rând, preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, i-a felicitat pe iniţiatorii programului şi a spus că şi-l doreşte extins în judeţul nostru.

„Consiliul Judeţean a participat activ în această perioadă la acţiunile din cadrul Caravanei Poftă de Carte. Am avut cinci comune în care au fost desfăşurate sesiunile de citit şi de informare, dar noi ne dorim să extindem acest program. Ne dorim să fie incluşi cât mai mulţi copii, cu atât mai mult cu cât acest program desfăşurat de dumneavoastră este cuprins în Strategia de Dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020”, a declarat Marian Mina.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) Giurgiu, Gigi Oprişan, a spus că această colaborare cu Asociaţia Ovidiu Ro este una mai veche şi fructuoasă.

„Este foarte bine când interacţionaţi cu societatea civilă şi sunt bucuros că manifestaţi interes în acest domeniu(al reducerii fenomenului abandonului şcolar, n.r.) şi în judeţul nostru. Noi avem o colaborare mai veche şi bună şi care sper că va continua în aceeaşi manieră”, a spus Oprişan.

Reprezentant al Asociaţiei Ovidiu Ro Larisa Dumitru a prezentat obiectivul Caravanei „Poftă de Carte”, respectiv acela al încurajării cititului interactiv şi a unei alimentaţii sănătoase în grădiniţele din comunităţile defavorizate şi îşi propune, totodată, să informeze părinţii cu privire la Legea 248/2015.

„Giurgiu a fost al 10-lea judeţ în care am mers cu această Caravană Poftă de Carte şi pot spune că ne-am bucurat de o prezenţă foarte bună atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor. Dincolo de cititul interactiv şi gustatul din alimente sănătoase, la finalul sesiunilor, ne-am întâlnit cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi locale pentru a discuta despre problemele din acest sistem, înregistrate în comunităţile respective”, a spus Larisa Dumitru.

La rândul său, director de programe al Asociaţiei Ovidiu Ro, Elena Mocăniţă, a precizat că acea cărticică pe care copiii au primit-o în dar, la finalul activităţilor, a reprezentat pentru unii dintre ei primul lor volum.

„Aceşti copii, în general, nu au cărţi acasă. A fost prima lor carte, ne-au spus chiar părinţii care au precizat că, după abecedarul pe care l-au păstrat de când erau ei mici, cartea Să mâncăm multe culori este a doua pe care micuţii lor o au acasă”, a precizat Mocăniţă.

În cadrul conferinţei de azi de la CJ Giurgiu, au fost dezbătute pe larg problemele depistate în comunităţile din Giurgiu unde a fost Caravana.

De menţionat este şi că acest program îşi propune să promoveze măsurile din Legea 248/2015 ce răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului şcolar şi a sărăciei şi inechităţii sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2015, rata abandonului şcolar în România ajunsese la 19,1% şi se estimează că, în prezent, doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Fotografii de la sesiunile de citit din comunele giurgiuvene veţi găsi pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.