Giurgiu, prin Consiliul Judeţean, dar şi cu implicarea mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale din municipiu şi judeţ, este implicat într-un proiect demarat în 2012 de Institutul pentru Politici Publice.

IPP-ului i s-au alăturat şi Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), SASTIPEN – Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, Consiliul Județean Giurgiu și Consiliul Județean Bacău.

Mai întâi, au fost identificate câteva comunităţi defavorizate(de etnie romă, în acest caz) din Giurgiu şi Bacău. La Giurgiu, este vorba despre Bolintin Vale, Vărăşti şi municipiu, iar în Bacău, despre Corbasca și Valea Seacă.

Vineri, 27 ianuarie, la Centrul de Afaceri Transfrontalier „Danubius” Giurgiu, a avut loc o conferinţă de presă prin intermediul căreia au fost transmise câteva dintre concluziile, rezultatele şi planurile  făcute după implementarea proiectului denumit „Nediscriminarea înseamnă drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor romi la servicii de sănătate – o condiție fundamentală într-o societate nediscriminatorie”.

„Ne dorim să ne ocupăm de o problemă foarte spinoasă şi controversată totodată, aceea a imunizării. Chiar dacă în comunităţile de romi nu există aceeaşi reticenţă, ori discuţii la fel de aprinse ca în mediul urban cu privire la acest subiect, rata de imunizare este şi acolo în scădere(…). Împreună cu ceilalţi parteneri din proiect ne dorim să încercăm să reducem acest pericol de a avea o rată din ce în ce mai scăzută a imunizării, deocamdată preocuparea vizând comunităţile defavorizate”, a spus directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

El a vorbit, totodată, şi despre măsuri ce ar trebui luate la nivel naţional pentru un sistem mai performant, inclusiv în ceea ce priveşte vaccinarea, precum atribuirea unor roluri mai importante şi post-natal moaşelor, dar şi reînfiinţarea cabinetelor medicale şcolare.

Din partea Consiliului Judeţean Giurgiu au vorbit despre importanţa proiectului Mihaela Cristea(foto 2) şi Cristina Ingeaua(foto 1), manageri publici.

„Consiliul Judeţean şi ceilalţi parteneri din proiect doresc să identifice în perioada următoare şi alte comune pilot şi, de asemenea, propunem, în limita fondurilor disponibile, chiar demararea unei ample campanii de informare şi promovare a imunizării în rândul populaţiei defavorizate”, a subliniat Mihaela Cristea.

Conform datelor puse la dispoziţie de către cei care au implementat proiectul-pilot la nivel naţional,  acest moment, peste 160 de copii și 400 de tineri beneficiază direct de extinderea modelului de intervenție timpurie integrată la nivelul celor două județe și, mai departe, de avantajele imunizării.

Proiectul „Nediscriminarea înseamnă drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor romi la servicii de sănătate – o condiție fundamentală într-o societate nediscriminatorie” este implementat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), SASTIPEN – Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, Consiliul Județean Giurgiu și Consiliul Județean Bacău.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.