Aşa cum am prezentat deja, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, a avut loc Comitetul Executiv al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate(OFSD).

La şedinţa la care a fost prezent şi preşedintele executiv al PSD, giurgiuveanul Niculae Bădălău, a fost prezentată şi o informare cu privire la implicarea femeilor în campaniile electorale din 2016 şi rezultatele obţinute.

La eveniment a participat şi giurgiuveanca Aurelia Dobre– vicepreşedinte al OFSD la nivel central.

„A fost o întâlnire importantă pentru noi şi vă mărturisesc faptul că am fost foarte emoţionată când a vorbit preşedintele Niculae Bădălău, dar şi când am luat eu cuvântul. Colegele mele din ţară, lideri ai organizaţiilor teritoriale, s-au prezentat, au vorbit despre rezultatele obţinute la ultimele alegeri şi concluzia a fost aceea că: 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru PSD care a reuşit să obţină un scor superior faţă de ciclurile electorale precedente, atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare”, ne-a spus Aurelia Dobre.

Ea a reamintit că acest succes s-a datorat Programului de Guvernare viabil, organizării foarte bune a campaniei, dar mai ales calităţii candidaţilor prezenţi pe listele electorale.

„S-a specificat la CEX al OFSD că succesul foarte bun obţinut la alegerile parlamentare s-a răsfrânt pozitiv şi asupra prezenţei femeilor, în cele două Camere ale Parlamentului şi nu numai. Este clar că, în urma alegerilor din 11 decembrie, PSD se detaşează net de alte partide, în ceea ce priveşte numărul femeilor parlamentar”, ne-a mai spus Aurelia Dobre.

Astfel, potrivit datelor furnizate de către OFSD, PSD are 54 de femei prezente în Parlament, în proporţie de 25%, faţă de 12% cât erau în 2012.

La Camera Deputaţilor au fost alese 41 de femei din 154 de deputaţi, în procent de aproape 27%, faţă de 12 procente cât era înregistrat în 2012.

La Senat au fost alese 11 femei din 67 de senatori, în procent de 16.5% faţă de 5% câte erau în 2012.

În ceea ce priveşte celelalte partide parlamentare, PNL are doar 16 femei din 99 de demnitari, adică 15%, USR are 8 femei parlamentar din 42- 17% şi UDMR4 femei din 30, respectiv un procent de 10%.

Astfel, PSD are în acest mandat mai mult de jumătate din totalul femeilor alese din cele şase partide la un loc, care au intrat în Parlament.

Acest scor nu a mai fost realizat de PSD în nicio campanie de alegeri de după anul 1990.

„Pentru Organizaţia Femeilor Social-Democrate acest succes înregistrat de partid per ansamblu şi în ceea ce priveşte prezenţa femeilor în Parlament constituie un motiv de satisfacţie şi de apreciere faţă de liderul partidului, Liviu Dragnea, care a manifestat interes pentru promovarea lor şi a acţionat pentru creşterea procentului de femei în Parlament, în administraţia centrală şi în cea locală. Totodată, apreciem şi orientarea preşedinţilor de organizaţii judeţene care au promovat pe liste candidaţi din rândul femeilor”, spun reprezentantele OFSD.

Tot din datele prezentate de femeile social-democrate este de menţionat şi prezenţa femeilor în structurile de conducere ale Parlamentului, după cum urmează: Rovana Plumb este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor iar Doina Federovici este chestor al Senatului.

 În Guvern, PSD are şapte femei în funcţia de ministru, adică 27%, cel mai mare procent de după 1990.

Miniştrii sunt: Sevil Shhaideh– viceprim-ministru, Ministru al Dezvoltării, Lia-Olguţa Vasilescu– ministrul Muncii, Carmen Dan– Ministrul de Interne, Adriana Petcu– Ministrul Apelor, Andreea Păstârnac– ministru pentru Românii de Pretutindeni, Mihaela Toader– ministru delegat pentru Fonduri Europene şi Ana Birchall– Ministru delegat pentru Afaceri Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.